Magazin > Film & Glasba & TV
156 ogledov

Ljubljančani so bili prikrajšani za številne filme

Kolosej Boštjan Tacol
26. marca se odpira prenovljeni Kino Bežigrad in z njim se v glavno mesto vračajo filmi distribucije BLITZ FILM.

Filmi omenjenega distributerja že dalj časa niso bili prikazani v Ljubljani, kar pomeni, da so bili Ljubljančani prikrajšani za več velikih filmov, med drugim tudi za filme Ostrostrelec, John Wick, Jupiter v vzponu in Trilogija Razcepljeni: Neupogljivi.

Distributer je zaradi spora s Kolosej kinematografi svoje filme prikazoval le v Cineplexxovih kinih, Kolosej pa svojim obiskovalcem namesto novih filmskih hitov ponuja stare. Trenutno na primer vrtijo risanko Ledeno kraljestvo (2013), pred nekaj tedni pa smo lahko v Koloseju gledali film Mamma mia iz leta 2008.

Blitz in Kolosej na naša vprašanja o sporu - Kolosej jim po naših informacijah dolguje denar - in o sporedu kljub večkratnemu pozivu ne odgovarjata.

Kolosej že dalj časa v težavah

Upniki družbe Kolosej kinematografi so v postopku prisilne poravnave prijavili za 75,16 milijona evrov terjatev. Upraviteljica Andreja Terpotec je priznala za 28,15 milijona evrov navadnih terjatev ter za 46,41 milijona evrov pogojnih navadnih terjatev z odložnim pogojem.

Kot izpostavlja upraviteljica ob objavi osnovnega seznama preizkušenih terjatev na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), je dolžnik sredi novembra lani prodal nepremičnino - multikino v ljubljanskem BTC.

Zato je pri pripravi seznama terjatev upoštevala, da Kolosej kinematografi na dan začetka postopka prisilne poravnave ni bil več lastnik nepremičnine, niti je ni imel v posesti. Terjatve upnikov, ki so prijavili terjatve in imajo hkrati vpisane hipoteke na tej nepremičnini, je tako obravnavala kot navadne terjatve.

V zvezi s prodajo je bila sicer vložena tožba na ničnost pravnega posla. Odločitev o izidu tožbe še ni znana, je navedla Terpotčeva.

Prav tako je ob prvi hipoteki, ki je vpisana v korist NLB, zaznamba o notarski prodaji. Zakon o finančnih zavarovanjih, ki predpisuje notarsko prodajo, pa je na presoji ustavnosti, je še opozorila upraviteljica.

Na veljavnem seznamu preizkušenih terjatev sicer velik delež terjatev odpade na banke (skoraj 13 milijonov evrov na NLB, okoli 8,5 milijona evrov na Gorenjsko banko, štiri milijone evrov na Raiffeisen banko in dobre tri milijone evrov na Factor banko). Za 3,6 milijona evrov terjatev je prijavila Družba za upravljanje terjatev bank.

Sicer pa je za 22 milijonov evrov terjatev prijavila družba Kolosej zabavni centri, za 7,6 milijona evrov pa finančna družba KD. Za štiri milijone evrov terjatev je prijavila še družbi Lent invest, za okoli 5,5 milijona evrov terjatev pa družba Onisac, kaže seznam.

Okrožno sodišče v Ljubljani je postopek prisilne poravnave nad družbo Kolosej kinematografi začelo v začetku januarja. Predlog za to je podala družba sama.

Kot je v predlogu zapisal lastnik Sergej Racman, se je po začetnih pogajanjih z upniki izkazalo, da poenostavljene prisilne poravnave ne bo mogoče izglasovati, ker so nekateri upniki glasove pogojevali s tem, da se njihove terjatve pretvorijo v delež. Za prisilno poravnavo so se odločili, ker postopek poenostavljene prisilne poravnave ne omogoča povečanja kapitala s stvarnim vložkom.

Okrožno sodišče je za upravitelja prisilne poravnave imenovalo Terpotčevo. V upniškem odboru pa so Raiffeisen bank, Factor banka, NLB ter družbi Fold in BTC.

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:39 26.marec 2015.

    služil so ko nori praktično leta in leta brez kakšrnekoli investicije. Sam pol so pohlepno pobral vse, se zavaroval pa pustil njihovim naslednikom da se ukvarjajo z dolgovi. Kolosej bi bil lahko izredno napreden sploh ker je imel praktično monopol ...prikaži več in to v največjem slovenske mestu. Ampak ne...pohlep je premočan ane? Jz pohlepnim ljudem ne bi dovolu da vodjo kakršnkol posel. Naj se jim podtika bombice in če se ob katero spotaknejo naj se jih vrže iz podjetništva za skoz. Pismo tok enih kradljivcev je teh podjetnikov pa se jih ne kaznuje pa ne nč. ...to ni normaln no.