Magazin > Film & Glasba & TV
23 ogledov

Mačka na vroči pločevinasti strehi

V glavnih vlogah blestita Jure Henigman in Jana Zupančič (oba na sliki), predsta Žurnal24 main
Drama in filmska uspešnica Mačka na vroči pločevinasti strehi ima tudi gledališko podobo. Če si je še niste, si jo lahko ogledate nocoj ob 19.30 na velikem odru MGL Ljubljana.

Največja plantaža bombaža ob delti Misisipija v Arkansasu. Njen lastnik, Veliki očka Pollitt (Gašper Tič), praznuje 65. rojstni dan. Hkrati sluti, da se mu bliža konec življenja.

Vprašanje, ki visi v zraku, je dokaj klasično in zelo preprosto: kateremu od svojih dveh sinov bo zapustil premoženje? Mnogo rajši od starejšega Gooperja (Jaka Lah), uspešnega pravnika in očeta petih otrok, ima očka Pollitt mlajšega sina Bricka (Jure Henigman), nekdanjega nogometaša in športnega komentatorja, ki pa se že vse od smrti prijatelja Skipperja (Matej Puc) utaplja v alkoholu. Za to, da se je Skipper, na katerega so Bricka vezala globoka prijateljska in najbrž tudi mukoma zatajevana homoerotična čustva, zapil in kmalu zatem umrl, Brick posredno krivi svojo ženo Maggie (Jana Zupančič). V vse večji apatiji in zasvojenosti s pijačo jo intimno zavrača ter ji s tem razblinja upe na materinstvo in dediščino. Toda Maggie se poda v boj z oznanilom lažne nosečnosti. Noče se več počutiti kot mačka na vroči pločevinasti strehi.

Po drami, za katero je Tennessee Williams leta 1955 prejel Pulitzerjevo nagrado, je tri leta pozneje nastala filmska uspešnica z nepozabnima Elizabeth Taylor in Paulom Newmanom v vlogah Maggie in Bricka. Mojstrsko izpisana drama o človeškem pohlepu, obupu, samoti in neuresničeni strasti še danes velja za eno najboljših besedil ameriške in svetovne dramatike.

Cena vstopnice je od 8,20 do 15,10 evra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.