Magazin > Film & Glasba & TV
17 ogledov

Macy in ves drugi jazz

Macy Gray zapela na Dravskem odru Franci Vranetič
S podporo ameriškega veleposlaništva do velikih imen iz ZDA.

"S Pedrom delava program, ki uveljavlja predvsem manj znane vsebine, ki niso tako razkričane in prisotne v medijih, ampak si absolutno zaslužijo pozornost, se pravi, da delava bolj umetniški, ne pop festival," program Jazz festivala Ljubljana opisuje umetniški vodja festivala Bogdan Benigar, ki izbor pripravlja v sodelovanju s Pedrom Costo.

Festival za glasbene sladokusce, ki bo potekal med 2. in 6. julijem, bo po proračunu približno enak kot lani, kar pomeni okoli 120 tisoč evrov ter posredne stroške, vendar pa je bilo sredstva težje nabrati tudi zaradi krize, v kateri se je znašel njihov glavni pokrovitelj NLB. "Pri nas je kriza, ampak glasbenikov to absolutno ne zanima. Prodaja cedejev je v zadnjih letih padla in ne da se honorarji manjšajo, ampak se celo večajo," pojasnjuje Benigar, ki je za pomoč hvaležen predvsem ameriškemu veleposlaništvu, saj je bila njihova podpora pri angažiranju ameriških glasbenikov še večja kot lani.

Fokus na saksofonu

In kaj bo v Klubu Cankarjevega doma in delno v Križankah sploh na sporedu? "Mislim, da bo res lep program. Naš cilj je, da občinstvo zaupa našim odločitvam, tudi če ne poznajo vsega, ker verjamejo, da gre za dober program," je samozavesten Costa, ki je z Benigarjem, potem ko je bila lani v osredju trobenta, tokrat pod žaromete potisnil saksofon.

"Letos imamo najboljše saksofoniste, večinoma pa gre za mešane bende, sestavljene iz glasbenikov z različnih koncev sveta," pravita umetniška direktorja, ki sta poleg mnogih drugih pripeljala tudi nemškega saksofonista Petra Brötzmanna, ki je močno zaznamoval evropsko jazzovsko sceno in je v Sloveniji že nastopal, ter Davida Murrayja, ki v Ljubljano prihaja z Infinity Quartetom in pevko Macy Gray.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.