Magazin > Film & Glasba & TV
26 ogledov

Mad Professor melodij

Neutrudni glasbenik, ki zase pravi, da ni glasbenik, pač pa ima različne zamisli Žurnal24 main
V noči na petek je v Gala halo na Metelkovi pripotoval Mad Professor, londonski ''glasbeni inženir''.

Mad Professor, londonski ''glasbeni inženir'', sicer izhajajoč iz južnoameriške Gvajane in s pravim imenom Neil Fraser, je s seboj pripeljal svojega sina Joeja Ariwo, da bi skupaj prikazala delo studia Ariwa.

Dveurni koncert je odprl Joe. Ker tega priteguje predvsem dubstep, je najprej sam predstavil svoje stvaritve te vrste, nato pa je na oder prišel njegov oče – Mad Professor. Ta neutrudni, tako rekoč noč in dan ustvarjajoč glasbenik, ki zase pravi, da ni glasbenik, pač pa ima različne zamisli in da se mu glavi podi veliko melodij, je s koncertom dokazal, da ga niso le besede.

Melodij je bila namreč prava množica, saj so se menjavale približno vsakih deset minut. Žanrsko jih je večinoma določal dub, le pri nekaterih sta oče in sin za pokušnjo postregla z udarnejšim dubstepom in drum 'n' bassom ter prav nasprotno, umirjeno obarvanim ljubezenskim rockom.

Mad Professor, ki se zdaj večinoma posveča projektu Black Liberation Dub, usmerjenemu proti še neizkoreninjenemu rasizmu, je eno izmed prvih pesmi posvetil svojemu navdihu Kunta Kinteju, prispodobi afriškega sužnja v Združenih državah Amerike, nato pa je pozornost preusmeril v Dub Me Crazy in se po glasbene podlage razen v nekaterih izjemah (v katerih se je navezal denimo na Boba Marleyja in The Prodigy) usmeril v dub; kot najdlje obdelovano velja izpostaviti novozelandsko Salmonello Dub. Svoj nastop sta Britanca naposled končala tam, kjer sta ga po svoje tudi začela: pri Afriki, ko sta tradicionalne afriške ritme izjemno harmonično povezala z britanskim dubom. Uporaba analogne tehnologije mešanja zvokov morda res ne deluje združljiva z razmišljanjem o razvoju duba (Evolution of Dub je med drugim 3. del serije Black Liberation Dub), toda to se zdi le na prvi pogled.

Dogodek so seveda pestrili tudi reklamni vložki; v enem izmed njih je Mad Professor tistemu iz občinstva, ki je prvi in hkrati pravilno odgovoril na vprašanje, kaj pomeni nigerijska beseda ariwo (po besedah Mad Professorja je to ''zvok in glasba in glas in vse''), navdušeno podaril svoj zadnji glasbeni izdelek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.