Magazin > Film & Glasba & TV
2 ogledov

Mali begunec razvpitega boema

Le Havre
1/4
Kinodvor
Na Ljubljanskem gradu si lahko pod zvezdami ob 21.30 ogledate film Le Havre (Le Havre).

Marcel Marx (André Wilms), nekdaj pisatelj in razvpiti boem, se zateče v pristaniško mesto Le Havre, kjer postane loščilec čevljev. Sanje o literarni slavi je pokopal in zdaj srečno in zadovoljno živi na relaciji med najljubšim barom, službo in soprogo Arletty (igra jo Kaurismäkijeva večna muza Kati Outinen).

Nato pa mu pot nenadoma prekriža mladoletni begunec iz temnega osrčja Afrike. Oborožen le s prirojenim optimizmom in neomajno solidarnostjo svojih sosedov se mora Marcel spopasti z brezbrižnostjo in slepo birokratsko mašinerijo evroameriške civilizacije ter njenimi lakaji – policijo, ki je na sledi begunskemu dečku. Čas je, da si Marcel pološči čevlje in pokaže zobe.

V svoji zadnji filmski bravuri, proletarski pravljici Le Havre, se velikan finske kinematografije Aki Kaurismäki spogleduje s trenutno zelo aktualno evropsko temo: nelegalno imigracijo. Pri tem seveda ohrani vso specifičnost svojega absurdno-komičnega sloga, svoje igralske muze in celo njihove like.

Za vstopnico boste odšteli štiri evre.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.