Magazin > Film & Glasba & TV
16 ogledov

Manj denarja, več drame

Srečen za umret Mitja Ličen
15. Festival slovenskega filma. Cilj: s pol nižjim proračunom do enake kakovosti.

Portorož. Konec meseca se bo s pol nižjim proračunom kot lani začel 15. Festival slovenskega filma, ki bo med 27. in 30. septembrom v Avditorij Portorož prinesel 66 filmov. Direktorica festivala Marija Marđonović pričakuje več kot tisoč obiskovalcev na dan, obenem pa upa, da bodo ohranili kakovost kljub krčenju stroškov, zaradi katerega so se odpovedali večini gostov iz tujine ter zunanjim sodelavcem, med katerimi je bil tudi selektor Gorazd Trušnovec.

Selektorico navdušili debitanti

“Kar se tiče filma, je produkcijski proces s tehnološkega vidika vedno lažji, večji napor pa se seli v postprodukcijo. Snemanje filma je enostavnejše in cenejše, to pa dokazujejo tudi prijave. Od več kot 30 prijavljenih celovečernih filmov imamo samo kakih deset kinematografskih, vse drugo pa je digitalna produkcija, za katero moram reči, da je zanimivejša in mogoče tudi inovativnejša,” je ob letošnji beri povedala selektorica festivala Jelka Stergel, ki se je odločala med približno 140 filmi, in kot eno od bolj obremenilnih stvari izpostavila dejstvo, da mora na program obvezno uvrstiti filme, ki jih sofinancira Slovenski filmski center.” Osebno jo je, kot je priznala, izmed sedmih igranih celovečercev v tekmovalnem sporedu najbolj presenetil debitanstki film Generacija 71, debitanti pa so jo tudi sicer navdušili bolj kot že uveljavljena imena.

“Generacija 71, Nahrani me z besedami in Srečen za umret obetajo ter napovedujejo svetlejšo prihodnost slovenskega filma. Mislim, da so zelo zanimivi, Generacija 71 pa je tudi zelo izviren,” je pojasnila in dodala, da je pri izboru tokrat, predvsem v spremljevalnem programu, upoštevala tudi produkcijske pogoje, v katerih so bili filmi posneti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.