Magazin > Film & Glasba & TV
14 ogledov

Manu Chao razvnel občinstvo

Manu Chao koncert gospodarsko razstavišče
1/25
Tadej Bernik
Špansko-francoski slogovno vsestranski glasbenik Manu Chao je že tretjič obiskal Ljubljano in spet z nalezljivo energijo razvnel občinstvo v zapolnjeni dvorani A Gospodarskega razstavišča.

Če je energija prava, je ne skali niti niz neugodnih dejavnikov. Čeprav so organizatorji koncert Manuja Chaa z njegovo zasedbo La Ventura v zadnjem hipu (zaradi deževne napovedi, ki je bila sicer znana že teden vnaprej) prestavili iz ljubljanske Cvetličarne na Gospodarsko razstavišče, čeprav se je deževna napoved uresničila v vsem svojem potencialu in čeprav je bilo treba na pijačo čakati v dolgi vrsti (prav tako kot na vstop na prizorišče pred glavnim vhodom), je množica na vlažna oblačila pozabila takoj, ko je razgreti Manu Chao stopil na oder.

“Ljubljana, vi ste nori!”

Pri 52 letih neverjetno poskočni zagovornik pravic vseh zatiranih in poliglot, ki zase sicer v šali pravi, da nobenega jezika ne obvlada res dobro, je nanizal izbor svojih največjih uspešnic, kot so Me Gustas Tu, Desperacido, Me llaman Calle, Por la Carretera, Bongo Bong, Clandestino, Mi Vida, Politik Kills ter Rainin in Paradise. Z zasedbo La Ventura, ki jo sestavljajo stara znanca, kitarist Madjid in bobnar Philippe Teboul, ter nova moč, basist Gambeat, je komade v svojem značilnem slogu sproti prikrojeval. Po starosti in imidžu nadvse raznoliko občinstvo, svetovnonazorsko pa najbrž niti ne toliko, se je okrogli dve uri navdušeno odzivalo na Manujevo nalezljivo energičnost – še posebno ob njegovih vzklikih “Ljubljana, vi ste nori!”, ki jih je najbrž precej navzočih slišalo že pred dvema letoma v Hali Tivoli, in ob Manujevem tapkanju z mikrofonom po prsnem košu.

Na začetku in koncu je upanje

Razgreto dogajanje na odru so dopolnjevale barvite vizualije v ozadju z risbami v slogu plakata za koncert, ki so nizale aktualne satirične družbenokritične motive pa tudi optimistične nagovore. Ne nazadnje sta, kot poudarja Manu Chao, na začetku in na koncu vsega upanje – ne glede na težek položaj, v katerem se znajdejo ljudje – ter solidarnost do sočloveka in okolice. To idejo udejanja tudi Manu Chao na svojih koncertih – ne le z besedami, ampak tudi z dejanji, saj koncertni dobiček od majic in cedejev vedno nameni eni izmed lokalnih dobrodelnih organizacij. Pri nas je izkupiček podaril projektu Botrstvo, ki ga organizirata Val 202 in zveza prijateljev mladine.
Upornik z razlogom in upornik za žur, vse kaže, da bo Ljubljana z veseljem spet norela v tvojih nalezljivih ritmih. Na četrto snidenje!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.