Magazin > Film & Glasba & TV
40 ogledov

Maribor bo dihal za kulturo

Dan D Nik Rovan
Prihodnji konec tedna bo Maribor dihal za kulturo. Pripravlja se tridnevno dogajanje.

"Pripravljamo pravi spektakel, ki je namenjen širši javnosti. Ogledati si ga bo mogoče tudi v neposrednem prenosu na RTV Slovenija," je napovedal Mitja Čander, programski direktor zavoda Maribor 2012.

V Mariboru se pospešeno pripravljajo na konec tedna, ko bo drugo največje mesto v državi s partnerskimi mesti postalo evropska prestolnica kulture (EPK) 2012. "Zanimanje med tujimi in priznanimi medijskimi hišami je veliko," je povedala Suzana Žilič Fišer, generalna direktorica Maribora 2012.

Skrivnostnih sto
Otvoritveni konec tedna EPK se začenja v petek, 13. januarja, z odprtjem kulturnih ambasad, novega projekta Carmine Slovenice Placebo in še več manjših dogodkov.

V soboto sledi vrhunec, ko bo na Trgu Leona Štuklja ob 20. uri slavnostno odprtje v režiji Mateja Filipiča. "Želimo ostati nekoliko skrivnostni, vendar lahko povemo, da bo okoli sto nastopajočih, kostumograf spektakla je Alan Hranitelj, glasbena podlaga pa bo delo Roka Goloba," je razložil Milan Gregorn, kreativni in izvršni producent odprtja EPK. Temu sledi koncert skupine Dan D. Vstop na prizorišče bo mogoč že od 18. ure in je brezplačen. V nedeljo v okviru odprtja v Slovenskem narodnem gledališču Maribor pripravljajo še premiero Črnih mask Marija Kogoja.

Presežki za 420 tisočakov
Sobotni spektakel bo po besedah Čandra stal okoli 420 tisoč evrov. "To zajema vso logistiko, nastopajoče, promocijo dogodka. To je pol manj, kot so lani za enak namen porabili v finskem Turkuju," je dodal Čander.

Na trgu bo tako postavljena častna tribuna za okoli 600 ljudi, po besedah Smiljana Krežeja, ki pomaga pri organizaciji dogodka, pa bomo priča "največjemu odru, kar jih je kdaj stalo v Mariboru, in edinstvenemu laserskemu šovu". Slovesnosti ob odprtju bodo v naslednjih tednih potekale tudi po drugih partnerskih mestih EPK. V Slovenj Gradcu bodo odprtje pripravili 20. januarja, naslednji dan bo prireditev v Velenju, 28. januarja v Novem mestu, 4. februarja v Murski Soboti, zadnji pa bo Ptuj 10. februarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.