Magazin > Film & Glasba & TV
21 ogledov

Maribor preganja antikrist

Sebastijan Horvat Nik Rovan
Prekritično? Razlogi za odpoved sodelovanja niso vsebinski, vztraja SNG Maribor, ki je odstopilo od Igre o antikristu.

V produkciji zavoda Maska ter koprodukciji Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor, Cankarjevega doma in Kuda Borza bi se 20. aprila morala zgoditi premiera projekta Igra o antikristu: Oratorij po mariborski nadškofiji, a se je mesec pred začetkom vaj zapletlo v Mariboru.

SNG Maribor bi v dokumentarni predstavi Sebastijana Horvata, Aljoše Ternovška, Matjaža Latina in Andreje Kopač, ki so za izhodišče vzeli finančni zlom mariborske nadškofije, moralo sodelovati s solisti, zborom, igralci in tehničnim kadrom, prejšnji teden pa je vodstvo poslalo dopis, da nepreklicno odstopajo od projekta.

Brez težav še teden prej

"Še v torek, 4. februarja, na skupnem sestanku ni bilo nobenega govora o odpovedi, prejšnji torek pa so poslali uradno izjavo, da se odpovedujejo projektu zaradi umanjkanja donatorskih in sponzorskih sredstev," je o dopisu, pod katerega so bili podpisani direktor SNG Maribor Danilo Rošker, direktor Opere SNG Maribor Simon Krečič in umetniški direktor Drame Diego de Brea, povedala izvršna producentka predstave Tina Dobnik, ki odpovedi iz finančnih razlogov ne razume, saj SNG Maribor ne bi sodelovalo z neposrednim finančnim vložkom.

"Predvidevamo, da so razlogi bolj vsebinske kot finančne narave," meni Dobnikova, ki se ji zdi nenavadno tudi, da v SNG Maribor z njimi niso hoteli več komunicirali niti na neuradni ravni. Z njeno tezo se strinja soavtor predstave Horvat. "Do zdaj ni bilo niti ene besedice o tem, da je projekt finančno sporen. In potem si seveda mislimo, da se – tako kot se dela danes – iz nekih drugih razlogov uporabi ta alibi, da je kriza, kakšni so drugi razlogi, pa lahko samo domnevam. Vem, da finančni niso," je dejal Horvat in opozoril na pomenljivo dejstvo, da so v SNG Maribor šele na zadnjem sestanku dobili v roke celotno besedilo predstave.

SNG Maribor: Zaposleni so preobremenjeni

V SNG Maribor zanikajo vsebinske razloge in vztrajajo, da gre za posledico zmanjšanja proračunskih ter sponzorskih in donatorskih sredstev in zlasti zmanjševanja števila zaposlenih ter da so bili zato prisiljeni odpovedati določene projekte ali jih nadomestiti z manjšimi.

"Največji vložek in kapital, tudi pri omenjeni predstavi, ki je bila predvidena v okviru Opere, predstavljajo ravno zaposleni, večletno zmanjševanje njihovega števila pa je pripeljalo do njihove preobremenjenosti," so sporočili in dodali, da se z zunanjimi avtorji trenutno ne morejo pogajati o morebitnih spremenjenih pogojih sodelovanja, ker sta prav te dni v postopku sprejema finančni načrt in program dela za letos.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.