Magazin > Film & Glasba & TV
6908 ogledov

Marjetka Vovk in Raay: "Na začetku sva imela krize"

maraaya
Raay in Marjetka Vovk sta začela novo zgodbo.

O duu Maraaya kar lep čas ni bilo slišati nič, a naša dva najbolj uspešna glasbena zakonca, Marjetka in Raay Vovk, sta se sedaj vrnila, in to v velikem in predvsem drugačnem slogu. Izdala sta novo pesem, ki je že dobila spot, prihodnje leto pa lahko pričakujemo tudi album. Na presenečenje mnogih pa Marjetka tokrat ne poje v angleščini. Zakaj in kako sta zakonca našla nov žar, boste izvedeli v intervjuju. 

Koliko časa je trajal vajin odmor kot Maraaya? 
Marjetka: Odmor je bil kar dolg. Zadnjo pesem sva izdala pred več kot dvema letoma. Sedaj začenjava novo zgodbo, tokrat v slovenščini, na kar sva izjemno ponosna.

Zakaj o Maraayi v tem času ni bilo slišati veliko?
Marjetka: Kot izvajalca sva šla „na dopust“, saj sva imela kot mentorja, jaz pa tudi kot učiteljica petja, ogromno dela. Enostavno nisva našla časa, da bi se posvetila Maraayi. Volja je bila pa vseskozi prisotna.

Pravita, da sedaj ne bosta več le "starša svojim otrokom in varovancem". Kaj vaju je pripeljalo do točke, da se posvetita sebi?

Raay: Starševstvo sva vedno dajala na prvo mesto, pa tudi skrb za najine varovance. V tem uživava, a sva sedaj tudi videla, kako sva pogrešala ustvarjanje zase.

Marjetka: Navdih, da začnem pisati besedila v slovenščini, nama je dal nov veter, nov zagon, novo motivacijo. Pesmi je za več kot eno ploščo, kar je bilo tudi povod, da sva spet oživela svoje glasbeno ustvarjanje kot Maraaya in sklenila, da bo novi CD najin novi projekt.

Marjetka, kako težko se je kot mama, žena in umetnica, ki skrbi tudi za druge umetnike, postaviti na prvo mesto?
Nimam se težav postavljati na katere koli mesto – niti na prvo niti na zadnje. Znam se prilagoditi situacijam. Včasih sem v ospredju, včasih v ozadju. Oboje mi ustreza. Tudi mirovanje mi je godilo, saj sem lahko ta dodatni čas izkoristila za sinova, ki sta še majhna. Vsak trenutek z njima mi je dragocen. Sem se pa zdaj res postavila na prvo mesto in si brez slabi vesti vzamem čas za snemanje pesmi, spotov in za ustvarjanje. 

Besedilo pesmi Obujem nove čevlje govori o izgubi žara in času, da se oseba na novo spozna. Kaj sta v zadnjem času spoznala o sebi?
Raay: Verjetno vsak človek enkrat pride do točke, ko si zaželi novih izzivov, nečesa, kar bi mu povrnilo žar v očeh in mu podarilo nova krila. Marjetka je to našla v pisanju svojih besedil in glasbe. S tem novim projektom, zgodbami, ki jih sama piše, se je pri obeh pojavil ta novi žar, ki te žene naprej. Nova pesem govori ravno o tem in menim, da se bo z njo lahko poistovetilo veliko ljudi.
Marjetka: Sploh pa midva, ki imava rada spremembe. Novi izzivi nama vedno prinašajo nov žar.

Marjetka, na Instagramu si zapisala, da si pri pisanju besedil presenetila samo sebe. Kaj točno te je najbolj presenetilo?
Da sem ugotovila, da v pisanju uživam. Lotila sem se nečesa, za kar sem imela občutek, da mi ne bo šlo od rok, a sem si kljub temu dovolila preskusiti. Ta novost so besedila, ki sem jih za najino novo ploščo, ki izide naslednje leto, napisala sama. Včasih si ovire postavljamo sami, s tem, ko mislimo, da nečesa nismo sposobni narediti. Ko pa se tega lotimo brez nekih pričakovanj, mnogokrat ugotovimo, da ni tako težko. 

Vajeni smo, da so vajini hiti v angleščini. Zakaj sedaj v slovenščini?
Marjetka: Ker sedaj sama ustvarjam besedila, mi je slovenščina še bolj pri srcu. Težko je peti pesem, s katero se ne moreš poistovetiti. Vse moje zgodbe zato izvirajo iz najinega življenja in življenja prijateljev. Šaljive, žalostne … Vse izhaja iz mene. Popolnoma drugače je, ko poješ lastne pesmi, kot tiste pa, ki jih je napisal nekdo drug. Vesela sem, da sva si zastavila neko dolgoročno zgodbo in se ne premikava od pesmi do pesmi, ampak imava cilj, ki sega več let naprej.

Raay je omenil turbulentno obdobje, izgube, krize, a tudi srečo. Kaj se je dogajalo v vajinem življenju?
Marjetka: Da, bilo je turbulentno. Ne le za naju, ampak za večino od nas. Koronavirus nam je prinesel veliko lepih stvari, a tudi nekaj težav in izgub. Vsi smo se morali znajti. Midva sva poskušala odmisliti vse slabo in čas izkoristila za kreativnost. V tem času je nastala cela plošča. In ja, bile so tudi izgube, izguba mojih najbližjih. Vse to sem strnila v najine pesmi. Preko tega sem žalovala, se spominjala, si naredila večen spomin. To me je osrečilo.

Imata dva sinova. Se zanimata za glasbo? Stopata po vajini poti? 
Marjetka: Za veliko stvari se zanimata, od matematike, do tenisa do nogometa. Danes se zanimata za nekaj, jutri za drugo stvar. Ne bi rekla, da sta se že odločila, kaj bi v življenju počela. Sta še majhna. Pri spoznavanju življenja ju spodbujava.

Marjetka, bi ju učila petja, če bi si to želela?
Bi, z veseljem, je pa res, da starši težje učimo svoje otroke, ker ne razumejo, da smo v drugačni vlogi. Ampak da, z veseljem bi ju učila, saj ju že sedaj kdaj pa kdaj.

Dolgo časa sta že par in dokaz, da lahko pari uspešno sodelujejo tudi poslovno. Kaj je vajin recept za uspešen zakon? Je kdaj nastopila kakšna kriza?
Marjetka: Skupaj sva že 18 let. Tudi midva sva se morala naučiti, kako delovati v družinskem svetu in kako v poslovnem. Na začetku sva imela krize, ker je včasih težko razumeti, ko ti partner reče, da v poslu nekaj nisi dobro opravil. Tega ne smeš jemati osebno. Midva sva že stara mačka, kar se tega tiče, in znava ločiti posel od zasebnega življenja. Kaj je najin recept … Takoj sva 'kliknila'. Spoštujeva drug drugega, rada se imava, delava za skupno dobro. 

maraaya | Avtor:
Kako si vzameta čas zase?
Marjetka: Jaz si ga vzamem za sprehod s prijateljicami. To je dovolj. Skromna sem. 
Raay: Moj čas zase pa je v bistvu ustvarjanje pesmi, čeprav se smešno sliši.

Marjetka, na spletu je polno člankov o tvojem videzu, da si videti odlično v kopalkah, na primer. Kako gledaš na takšne članke in da se mnogokrat izpostavlja videz žensk, manjkrat pa se piše o moškem telesu?
Raay: Dobro zame! (smeh)
Marjetka: (smeh) Videz je precenjen. To ni bistvo, ki bi ga morali iskati. Dvakrat sem rodila, vse ženske, ki imamo otroke, vemo, da telo ni več takšno, kot je bilo prej. Moram pa reči, da se v svoji koži dobro počutim. Telovadim zato, da sem zdrava in da se naužijem svežega zraka. Če se pojavi še kakšen stranski učinek prav, če ne pa tudi prav. Prišla sem v leta, ko se dobri večerji ne odpovem več zavoljo bolj vitki postavi, kot sem to počela pred desetimi leti. Raay, kaj pa ti praviš o moških telesih?
Raay: Ko bom svoje telo izklesal, bom zelo vesel, če se bo začelo več pisati o videzu moških. Do takrat pa naj se o ženskem. (smeh)

Marjetka, si odlična učiteljica petja. Na kaj si najbolj pozorna, ko pod svoje okrilje vzameš novega učenca. Zgolj na talent? 
Hvala za pohvale. Sem profesorica glasbene pedagogike in zavedam se, da so vaje in tehnike pomemben del učenja, če pa bi morala izpostaviti kakšno svojo odliko, bi bila to ta, da se znam vživeti v posameznega učenca, ga začutiti, ga razumeti takšnega, kot je. Pri učenju ni pomembno le podajanje vsebine, ampak tudi to, da se znaš približati osebi, da iz nje izvlečeš pravo motivacijo, da se njegov talent lahko v največji meri razvije. 
 

Komentarjev 3
  • sam1 13:16 04.september 2020.

    Ja,res ste potrebovali celo večnost,da ste tadva povlekli iz naftalina v medije......

  • Ender3 12:36 04.september 2020.

    Kakšna bedna samopromotorja in kvazi glazbenika.

  • blayo 12:21 04.september 2020.

    Mene pa zanima kje se skriva Sašo Peče?