Magazin > Film & Glasba & TV
75 ogledov

Maske niso padle

Slovenija 24.11.11, janez jansa, sds, intervju, foto: nino verdnik Nino Verdnik
Maske demokracije. Planet TV spet umaknil dokumentarec o Janezu Janši, zakaj, pa ni jasno niti režiserju.

Na Planet TV bi v nedeljo zvečer morali predvajati dokumentarno oddajo o Janezu Janši, aferi Patria in tranziciji Slovenije Maske demokracije, a je gledalci, čeprav je bila uvrščena na spored, spet niso videli. Voditelj poročil Tomaž Bratož je ob 22. uri, ne da bi omenil umik oddaje, napovedal le film Iskanje Bobbyja Fischerja, Planet TV pa je na spremembo opozoril zgolj na svojem profilu na Facebooku in Twitterju.

Umik v strahu pred tožbo

Medtem ko odgovorni urednik Planet TV Rajko Gerič tudi tokrat ni bil dosegljiv za komentar, so iz službe za odnose z javnostmi sporočili, da se je vodstvo televizije tako odločilo, ko je pridobilo pravno mnenje glede nekaterih odlomkov v filmu.

"Zakon o medijih določa, da za vsebine, ki so objavljene v posameznem mediju, odgovarja družba, tako da smo avtorje filma prosili, naj odlomke, na katere se nanaša pravno mnenje, umaknejo. Pri tem odločno zavračamo očitke, da gre v navedenem primeru za cenzuro. Gre izključno za zaščito družbe in njenih zaposlenih pred morebitnimi pravnimi posledicami," so zatrdili, pri tem pa ostali še vedno izjemno skrivnostni tako glede prihodnosti oddaje na njihovi televiziji kot glede njenih ustvarjalcev.

Sredstva za oddajo tudi iz SDS?

Maske demokracije je produciral Tomislav Cegnar, ki nam ga včeraj ni uspelo priklicati, režiral pa Igor Prodnik, ki je bil med Janševo vlado direktor Vibe filma, minister za kulturo Uroš Grilc pa ga je nato v začetku leta predčasno razrešil.

Prodnik je za umik oddaje, ki jo je s prvotne ure in pol skrajšal na 50 minut, izvedel iz medijev, kaj je prestrašilo vodstvo televizije, pa bi, kot je dejal, rad izvedel tudi sam, saj v oddaji ni nič novega: "So samo stvari, ki so bile že tisočkrat povedane, združene v neko celoto ter popestrene z dokumentarnimi posnetki in izjavami. In to je vse, kar je."

Kot je povedal, se je snemanje oddaj končalo pred enim mesecem, gre pa za ciklus treh oziroma štirih nadaljevanj. "Ta film je bil narejen z minimalnimi sredstvi, bolj ljubiteljsko kot karkoli, v nasprotju z drugimi, ki se financirajo z državnim proračunom in stanejo 100.000, 200.000, 300.000 evrov, ali celovečerci, ki blatijo koga ter stanejo tudi 1,5 milijona evrov," je o proračunu filma razkril Prodnik in dodal: "Mislim, da so se ta sredstva malo nabrala, kolikor je bilo treba plačati za montažo in studio." Na vprašanje, ali je sredstva za film prispevala tudi stranka SDS, pa je odgovoril: "Ne vem, ali je ta film financirala SDS, to morate vprašati njih. O tem ne vem nič."

Vprašanje, ali so res prispevali sredstva za film, smo naslovili tudi na stranko SDS, vendar njihovega odgovora še nismo dobili.

Komentarjev 8
  • Žurnalček 07:26 08.april 2014.

    Ti si ga zgleda tud drkaš na JJ sliko !

  • Johan Spohan 11:49 02.april 2014.

    Janša seveda ni nič kriv, menda ima to zapisano že v partijski knjižici.

  • tralala 15:09 01.april 2014.

    A režirala je Leni Riefenstahl?