Magazin > Film & Glasba & TV
13 ogledov

Masovka na trip hopu

1/21
Žurnal24 main
V petek, 6. novembra je v zagrebški dvorani Dom Sportova igral trip hop duo iz angleškega Bristola, Massive Attack.

Brez pred skupine se je koncert trip hop pionirjev začel nekaj malega pred 22. uro. Velika dvorana je bila razprodana, kar pomeni, da je bilo prisotnih okoli osem tisoč ljudi.

Obisk njihovega koncerta bi lahko ponazorili kot počasnejše plavanje po črnem zvočnem jezeru. Gre za izjemno psihadelično izkušnjo, ki je v prvi vrsti paša za ušesa in dušo. Istočasno je močan element njihovega nastopa tudi bogata in raznolika videoprojekcija, ki ni izostajala niti tokrat. Kombinacija vizualij in politično obarvanih sporočil, ki so spominjali na naslove člankov, je preverjena karta, na katero so zaigrali tudi na lanskoletnem ljubljanskem koncertu. Takrat so šli v tej smeri se korak dalje, saj so bili naslovi slovenski. Svojevrsten čar je k performansu dodala tudi igra z reflektorji, ki so se v ritmu glasbe spuščali na celotno dvorano.

 


"Masivni" duo, Robert Del Naja (3D) in Grant Marshall (Daddy G), je ali preveč "kul" ali pa premalo motiviran za odvečno besedičenje na odru in preveč instrumentalno usmerjen, da bi se globoko spuščal v vokalne sfere ustvarjanja. To nalogo v večji meri prepuščata vokalistom, kot so Horace Andy, Elizabeth Frazer in Martini Topley. Slednja gostujoča vokalistka znana tudi kot Bird, je po koncertu pri bendovem pultu s promocijskim materialom delila tudi avtograme.

Robert Del Naja (3D) je ali preveč "kul" ali pa premalo motiviran za odvečno besedičenje na odru. FOTO: Matjaž Tavčar

 

Naredili so presek najboljših momentov iz štirih predhodnikov. Med drugim smo lahko slišali komade, kot so Safe From Harm (Blue Lines), Enertia Creeps, Mezzanine, Angel (Mezzanine), Future Proof (100th Window), močno pa so se osredotočili tudi na prihajajočo izdajo, katere delovni naslov je po besedah 3D-ja Weather Underground. S petega studijskega albuma, katerega izid je napovedan za marec 2010, so predstavili Bulletproof Love, Splitting The Atom, Marakesh in Psyche. Raja je ozivela ob zvokih komadov, kot sta Unfinished Sympathy in Teardrop, pri slednjem pa so naredili tudi   drugačno uverturo, kar je se dodatno pripomoglo k dramatičnosti. Sklepni komad večera je bil Karma Coma. V uro in tri četrt dolgem koncertu so izvedli dva dodatka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.