Magazin > Film & Glasba & TV
34 ogledov

Masterchef: "Še nihče ni rekel, da se ne da pojesti, kar sem skuhal"

Tulio Furlanic POP-TV-2
Glede na svoje kuharsko znanje bi lahko še kakšen dan ostal, pravi Tulio Furlanič, ki je bil eden od šestnajstih tekmovalcev v Masterchefu.

Kaj bi naredili, če bi zmagali?
Z nagrado bi mogoče finančno pomagal mlademu nadobudnemu kuharju, za katerega bi mislil, da ima perspektivo, odpreti restavracijo, v kateri bi morali jesti tisto, kar on skuha, ne kar si ljudje želijo. Mogoče bi si kupil nov, rabljen avtomobil. Važno, da mu delata volan in zavore. (smeh) 

Ste razočarani, da je te izkušnje že konec?
Ne. Zadovoljen sem, da sem se naučil nekaj novih trikov in spoznal nove ljudi. Bilo je zabavno. Je pa to tekmovanje, kjer o skoraj ničemer ne odločaš sam. Na koncu se komisija odloči, ali je tvoja jed dobra ali ne. 

Kuhali ste sami in v paru z Anko, a vama jed ni najbolje uspela. Kaj je šlo narobe? Je lažje kuhati sam?
Seveda je lažje kuhati sam. Znano je, da dva kuharja pokvarita tudi prežganko. S sestavinami, ki sva jih imela, nisva imela veliko možnosti. Poleg tega je ona vegetarijanka, jaz pa jem vse in pripravljam vso hrano. Ko sem videl izziv, sem vedel, da iz tega ne bo nič. Poskusila sva rešiti, kar se je dalo. Jedi, ki jih oni ne poznajo, bi naredil boljše kot marsikdo tam. 

V četrtek ste morali najprej speči piščanca. Imeli ste svežega, nekateri so dobili vnaprej pripravljenega. Je bila naloga za tiste, ki so dobili sveže meso res lažja?
Ne, bila je časovno težja. Pripravljenega mesa ne rabiš termično obdelovati, narediš samo dodatke in dekoracijo. Surovo meso se ti lahko hitro zažge, ko imaš dve, tri ponve na ognju. Če si nepazljiv, je dovolj minuta.

Kako ste bili zadovoljni s tem krožnikom?
Dalo se ga je pojesti. (smeh) Vse se je dalo pojesti. Vendar ne vem, če bi dal krožnik z ribo tukaj na obali komu pojesti. Bi ga najbržvrgel na tla ali kuharju v glavo. (smeh) Mi ko jemo ribo, jemo ribo in se ne igramo toliko z dekoracijami krožnika. 

Kako se je izločitveni test po težavnosti in stresu razlikoval od drugih?
Bil sem najstarejši in sem stresa navajen. Ko sem polagal izpit za strojnega ključavničarja, je bila veliko bolj stresna situacija kot sedaj. Zame je bil to izziv, da iz sestavin, ki so bile dane, pripravim čim bolj okusno jed. Jaz sem že vnaprej rekel, da mi je dekoracija krožnika nekoliko tuja, čeprav rišem, slikam in fotografiram. S hrano se nikoli nisem igral, da bi kreiral lep krožnik. 

Ste razumeli nalogo – Luka je pri vaši mizi dvakrat poudaril, da je glavna sestavina koruza in ne meso?
Glavna je bila koruza, ja. Rečeno nam je bilo, da bo v trgovini prevladovala ena sestavina. Ko sem videl tiste gore koruze v vseh mogočih variantah, nisem dobil prebliska. Videl sem svinjsko ribico in si rekel, da bom naredil koruzo kot prilogo svinjski ribici zaviti v panceto. Moralo pa bi biti ravno obratno. 

Ste pričakovali, da boste proti Anki in Sašu izgubili?
Nič nisem pričakoval. Izziv je bil, kakršen je bil. O tem, kdo izpade, odloča komisija in kriteriji so na njihovi strani. Če greš v tako oddajo, sprejmeš izziv in upaš, da boš šel naprej. Že takoj, ko sem videl te profesionalce, kaj delajo, sem vedel, da do konca ne bom prišel. Lahko bi še kakšen dan ostal glede na moje kuharsko znanje. 

Komentatorji so imeli občutek, da vam je bilo med kuhanjem "čisto ravno". Je bilo temu tako?
Čisto ravno ne. Mogoče sem pričakoval, da nam bo dovoljeno skuhati nekaj po naši želji. Ko sem videl sestavine, nisem ravno izgubil volje. Ko se lotim kuhati, najprej začnem razmišljati, kje bom nakupil sestavine, večinoma je to na tržnici. Delam počasi, premišljeno, pazim, da ne gre kaj narobe. V oddaji pa je čas tisti, ki te priganja, tako da so napake skorajda programirane.

Kdaj ste odkrili strast do kuhanja?
Najprej doma. Normalno je, da mame kuhajo najbolje. Ko sem služil vojaški rok, sem bil pomočnik kuharja v oficirski menzi. Ko sem bil v Nemčiji po tri, štiri mesece skupaj, sem imel majhen električni štedilnik v sobici, v kateri smo živeli in sem si tam pripravljal hrano, da nisem hodil vsak dan ven jest in sproti zapravljal denar. Ko se je rodila hčerka, sem bil dve leti doma in opravljal vsa gospodinjska opravila, tudi kuhal. Rad kuham in sem velik ljubitelj začimb. Te imam na dvorišču in moram reči, da imam pri njihovi izbiri dobro roko. Še nihče ni rekel, da se tistega, kar sem skuhal, ne da pojesti.  

Kako ste se razumeli z ostali kandidati?
Super. Vsi so bili v redu, borbeno nastavljeni. Tistim, ki smo že vajeni nastopanja v javnosti, je bilo lažje. Ostali bomo v stikih in ko se srečamo, se zagotovo ne bomo obrnili stran, temveč objeli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.