Magazin > Film & Glasba & TV
28 ogledov

Medijski linč, ki uniči življenje

Izgubljena čast Katharine Blum SonataPHOTOGRAPHICA
Ob 20. uri si lahko v Slovenskem mladinskem gledališču v Ljubljani ogledate dramo Izgubljena čast Katharine Blum.

Kratki roman Izgubljena čast Katharine Blum (1972) je literarni pamflet Nobelovega nagrajenca Heinricha Bölla. Roman je avtor podnaslovil Kako nastane in kam lahko vodi nasilje in je pet dni trajajoča zgodba o senzacionalističnem novinarstvu, o medijskem linču bulvarskega tiska, ki uniči življenje sedemindvajsetletne gospodinjske pomočnice Katharine Blum (Romana Šalehar, na sliki).

Rumeni tisk jo brez stvarnih dokazov proglasi za "teroristično nevesto", ker je noč preživela z nekim Ludwigom Göttenom (Primož Bezjak), obtoženim terorizma, za katerega se je naposled izkazalo, da je bil navaden ropar.

"Osebe in dejanje te povesti so prosto izmišljeni. Če so se pri opisovanju določenih novinarskih praktik pojavile podobnosti s praktikami časopisa Bild, potem te podobnosti niso niti nameravane niti naključne, temveč neizbežne," je zapisal Böll, ko je razgalil nečiste posle policije v "lovu na čarovnice" in razkril, kako se razvijajo teorije zarote v napihnjenem bulvarskem tisku.

Cena vstopnice znaša 15,50 evra, za dijake, študente in upokojence pa 9,50 evra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.