Magazin > Film & Glasba & TV
32 ogledov

Meka filma je odprta!

Kristen Stewart
1/2
EPA
Canski festival začenja eden od treh ameriških režiserjev, ki so v tekmi za zlato palmo.

Danes se s filmom ameriškega filmarja Wesa Andersona Moonrise Kingdom začenja najprestižnejši filmski festival, ki v Cannes vsako leto pritegne največja imena sedme umetnosti. Komedija o zaljubljencih na begu in lovu nanju, v kateri poleg režiserjevih muz Billa Murraya in Jasona Schwartzmana igrajo tudi Tilda Swinton, Bruce Willis in Edward Norton, bo sicer le eden od 22 filmov, ki se bodo v tekmovalnem sporedu potegovali za zlato palmo.

V igri za prestižni kipec, ki ga je lani prejel Terrence Malick, so tako redni gostje festivala kot mlajša, a preverjena režiserska imena, med katerimi izstopajo Andrew Dominik (Killing Them Softly), Lee Daniels (The Paperboy) in Jeff Nichols, ki v Cannes prihaja s filmom Mud, na našem Liffu pa se je lani predstavljal z apokaliptično družinsko dramo Zaklonišče.

Dobra bera starih znancev

V tekmovalno dvaindvajseterico so se kot stari znanci, nagrajenci ali nominiranci canskega filmskega festivala med drugim uvrstili iranski režiser Abbas Kiarostami s filmom Like Someone in Love, nemški režiser Michael Haneke z dramo Amour, avstrijski filmar Ulrich Seidl s Paradies: Liebe, eno od prvih imen danske dogme Thomas Vinterberg z Jagten in brazilski režiser Walter Salles z dramo On the Road, posneto po romanu kultnega pisatelja Jacka Kerouaca, manjkala pa ne bosta niti David Cronenberg in Ken Loach. Kanadski posebnež in redni gost canskega festivala Cronenberg je tokrat posnel film o finančniku z Manhattna, ki se mu z bližanjem konca kapitalizma začne sesuvati življenje, britanski filmar Loach, ki je doslej prejel "le" eno zlato palmo za film Veter, ki trese ječmen, čeprav je z 11 nominacijami v 30 letih canski rekorder, pa socialno dramo The Angels' Share.

Kateri od filmov, ki sestavljajo tekmovalni program, si bo prislužil zlato palmo, bo do 27. maja odločila žirija z italijanskim režiserjem Nannijem Morettijem na čelu, kateri je najboljši od filmov oziroma 
režiserjev, ki se kot novi, vzhajajoči talenti predstavljajo v kategoriji Posebni pogled, pa žirija, ki jo bo vodil britanski igralec Tim Roth.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.