Magazin > Film & Glasba & TV
95 ogledov

Metelkova živi in cveti

Metelkova
1/5
Boštjan Tacol
Metelkova praznuje 19 let s koncerti in številnimi kulturnimi dogodki.

Metelkova je danes eno od najmočnejših kulturnih središč v Sloveniji. Je največja ponudnica glasbenih koncertov in številnih drugih kulturnih dogodkov, ki se vsakodnevno vrstijo v njenih klubih, umetniških galerijah, čajnicah in še kje. Kot takšna predstavlja pomemben kontrapunkt komercialni množični kulturi. Letos praznuje 19 let. Pripravili so bogat program, ki se začenja danes in konča v ponedeljek. Z nekaj sogovorniki, ki na Metelkovi ustvarjajo, pa v nadaljevanju ugotavljamo, da je mlada damica danes v odlični kondiciji, prav tako pa, da so metelkovci predvsem solidarni, inovativni in trmasti. "Delujemo in se povezujemo s klubi na Trgu brez zgodovinskega spomina – Gromko, Bizarnico pri Mariči, Tiffanyjem in Sotom 24,5 – ter umetniki in rokodelci," je povedala Nataša Serec iz Mladinskega centra (MC) Menza pri koritu na temo solidarnosti in interdisciplinarnega dela z drugimi klubi. Prav tako so pod okriljem MC Menza pri koritu našle svoj prostor za vaje različne slovenske skupine. Teh je trenutno pet, med njimi pa je bila nekaj časa tudi glasbena skupina International R'n'R Circus: "Odlično je, da Menza razume potrebe skupin, ki nimajo prostorov za vadbo," je zadevo komentirala Skabina, basistka omenjenega rock tria, ki se bo občinstvu predstavil v ponedeljek.

Ozelenitev Metelkove. Se hecate?

Obiskovalci Metelkove so pisano pleme, a ker jih velika večina prihaja na lokacijo v poznih urah, očesu hitro uide, da postaja vse bolj zelena. Seveda ne gre za slučaj, temveč za načrt, za katerim med drugimi stoji Jernej Brzin. "Že dobro leto skupaj s prijateljem Silvom delam na Škratovem vrtu, ki je zamišljen kot učno igrišče za otroke. Imel bo ribnik, šotni in zelenjavni vrt, na katerem bodo rasle rastline, ki tudi sicer uspevajo v Sloveniji," je dejal. In kaj uspeva na Metelkovi? Oljka, kaki, rožmarin, mandelj in granatno jabolko. Ljudje so nad ozelenitvijo Metelkove in novim vrtom navdušeni in vse kaže, da bo vse bolj zelena. Od vpada prvih skvoterjev, ki so na Metelkovo prišli leta 1993, se je zgodil ogromen premik in zgodba o njej se bere kot velika uspešnica še toliko bolj danes.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.