Magazin > Film & Glasba & TV
16 ogledov

Milijonar, vampirji in barabe

Revni milijonar je marsikomu vlil upanje. (Foto: Kolosejl)
1/35
Žurnal24 main
Čarobni svet filmskih poslastic letos navdušencev kinematografije ni pustil lačnih. Pokovka je ob grozljivih ter smešnih prizorih letela po kinodvorani, ob napetih trenutkih pa smo gledalci nanjo kar pozabili.

Iztekajoče se leto je kljub ekonomski krizi, mimo katere žal niti v zabavni industriji ne moremo, postreglo z nekaj presežki. Tako smo ob koncu leta dobili enega najdražjih filmov vseh časov, Avatar je Jamesa Camerona namreč stal več kot 340 milijonov evrov, fantazijska pustolovščina, ki trenutno polni časopisne strani, pa je prejela štiri nominacije za zlate globuse in je tudi odločni kandidat za oskarje.

Zdi se, da ljudje trenutno raje gledamo nadnaravna bitja in s tem še lažje za dve uri odplavamo iz tega sveta. Filmsko leto so zaznamovali vampirji, ki so povzročili pravo Somrak mrzlico in evforijo. Vampirski igralci z Robertom Pattisonom in Kristen Stewart na čelu so postali svetovne zvezde, ki si jih želi spoznati prav vsakdo. Poleg vampirjev so reševali tudi Terminator, Možje X, Transformerji in seveda čarovniški Harry Potter.

Kot so bili popularni filmi z apokaliptično vsebino pred prelomnim tisočletjem, naivne gledalce vznemirjajo tudi ob koncu desetletja. Konec sveta napovedujeta 2012 režiserja Rolanda Emmericha in Cesta Johna Hillcoata, ki naj bi k nam prišla sredi januarja.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Tiste, ki ob filmu vseeno raje ostanejo na realnih tleh, so navduševale drame, ob katerih se spomnimo vsakdanjih težav in radosti. Tako smo v Krožni cesti spoznali bedo ameriških predmestnih zakoncev, v Eastwoodovem filmu Zamenjan borbo mame, ki ji ugrabijo otroka, v Nenavadnem primeru Benjamina Buttona neizmerno ljubezen, ki premaga starostne razlike, največ upanja pa nam je vlil Revni milijonar režiserja Dannyja Boyla. Film, ki je letos prejel največ, osem oskarjev, gledalcu prikaže, da je mogoče prav vse.

Za lahkotnejše večere smo lahko izbirali med komedijami, ki se jih je med letom nabralo cel kup. Zabavali so nas fantje v filmu Prekrokana noč, ki bodočega ženina odpeljejo na noro fantovščino v Las Vegas. Pari so si privoščili Počitnice za odrasle, črnogledi so se zgledovali po Jimu Carreyju v Reci da, prijateljici, ki sta tik pred poroko, sta se smejali ob Vojni med nevestama, dekle, ki ne ve, kam izginja njen denar, se je prepoznala v Strastni zapravljivki, tista s preveč ljubezenskimi težavami pa si je dejala: "Mu pač ni do tebe“.

Quentin Tarantino je svoje oboževalce navdušil z vrnitvijo in z zabavno ter napeto vojno akcijo Neslavne barabe. Poznavalci napovedujejo, da oskar filmu zagotovo ne uide. Guy Ritchie pa je navdušil z akcijo Rokenroler, v kateri sta blestela Thandie Newton in Gerard Butler.

Popularnost kuharskih oddaj, ki jih snema že skoraj vsak navdušenec Jamieja Oliverja, se je preselila tudi na kinematografska platna. V romantični komediji Julie & Julia sta kuhali Merly Streep in Amy Adams.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Leto je postreglo tudi s kar nekaj grozljivkami, ki pa so ljubitelje grozljivk pustile hladne. Smeh ob premieri filma Paranormalno, "najbolj grozne grozljivke vseh časov", kot so jo označili ustvarjalci, je očitno znak, da režiser ne ve, kaj prava grozljivka je. Tako so razočarale tudi Sirota, Zadnja hiša na levi in Nerojen. Resnično prestrašil je le von Trierjev Antikrist.

Najmlajši in ostali navdušenci animacije so uživali ob risankah V višave, Ledena doba 3: Zora dinozavrov, praznični duh je pričarala Božična pesem z Jimom Careyjem. Ljubitelje zelenega nergača Shreka bo konec maja 2010 razveselilo četrto nadaljevanje priljubljene pravljice.

Festivali in nagrade

Najbolj svetleč kipec v filmskem industriji, oskar, je letos osrečil ustvarjalce filma Revni milijonar. In to kar osemkrat, med temi tudi z najprestižnejšim, za

Filmski pregled leta 2009 si oglejte še v galeriji.

najboljši film. Med igralkami je slavila Kate Winslet za vlogo v drami Bralec, s posmrtnim oskarjem pa so nagradili Heatha Ledgerja za vlogo Jokerja v Vitezu teme.

Zlati globusi so se dober mesec pred oskarji razdelili med podobne nagrajence. Revni milijonar je dobil globuse za filmsko dramo, scenarij in najboljšo izvirno glasbo. Kate Winslet je prejela dva globusa; za stransko vlogo v Bralcu in glavno v Krožni cesti. Mickey Rourke je prejel globus za najboljšo moško glavno vlogo v filmu The Wrestler.

Pozlačene škatle s pokovko, ki jih podarja MTV, so se nabirale v rokah ustvarjalcev filma Somrak. Na koncu so jih odnesli kar pet, med njimi tudi za najboljši film, Kristen Stewart pa je bila nagrajena za najboljšo igralko. Zac Efron je za vlogo v Srednješolskem muzikalu 3: Zadnji letnik dobil nagrado za najboljšega igralca.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Zlato palmo je v Cannesu prejel Hanekejev Beli trak, ki je navduševal tudi slovenske obiskovalce ljubljanskega filmskega festivala Liffe. V Berlinu je slavila perujska režiserka Claudia Llosa s filmom Mleko bridkosti, srce Sarajeva je za najboljši film prejel film Ordinary People Vladimirja Perišića, zlatega leva pa je v Benetkah pobral Samuel Maoza s filmom Libanon.

Na največjem ljubljanskem filmskem festivalu je kraljeval film mladega kanadskega režiserja in igralca Xavierja Dolana, Ubil sem svojo mamo. Omenjeni film so nagradili gledalci, po mnenju žirije pa si je vodomca zaslužil romunski Policijski, pridevnik režiserja Corneliuja Porumboiuja. Na festivalu je veliko zanimanja vzbudil tudi Martin Strel z dokumentarcem Mož, ki je premagal Amazonko in Almodóvarjevi Zlomljeni objemi.

Velik uspeh je letos požela tudi Kozoletova Slovenka, ki je obiskala več odmevnejših festivalov. Na slovenskem filmskem festivalu v Portorožu je slavil celovečerec 9:06 režiserja Igorja Šterka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.