Magazin > Film & Glasba & TV
77 ogledov

Modrijani s tremi rožicami iz Kitajske

Noč Modrijanov
1/31
Mojca Marot
Letošnji dve Noči Modrijanov zapored sta znova postregli s številnimi presenečenji in glasbenimi presežki. Skupaj si je dve noči ogledalo 12 tisoč ljudi, vsi glasbeniki pa so nastopali kar na treh med seboj povezanih odrih sredi dvorane.

Da je Noč Modrijanov glasbeni dogodek, o katerem že leta vsi govorijo le v presežkih, ni več nobena skrivnost. Skrivnost ostaja le, od kod Modrijani črpajo vso energijo, ki jo razdajajo in izžarevajo na odru. Nič drugače ni bilo na letošnjih dveh nočeh zapored, ko so Modrijani stali na glavnem, okroglem odru od začetka do konca koncerta. Peli in igrali so brez premora tri ure, vmes pa so na druga dva odra, levega in desnega, ki sta bila z glavnim povezana, prihajali in odhajali številni glasbeni gostje. Kar 150 jih je bilo skupaj, prav nihče med njimi pa ni ostal brez glasnega aplavza. Modrijani, še posebej med njimi najbolj poskočni in migajoči Blaž Švab je vsakemu med njimi namenil spoštljiv poklon in preusmeril pozornost obiskovalcev nanje.

Kdo so bili gostje Noči Modrijanov?

Z Modrijani so dva večera peli in igrali ansambli Petka, Poskočni muzikanti, Čuki, Gadi, Novi spomini, Pogum, Spev, Mladi Dolenjci, Naveza, Vikend, Štirje kovači, Ansambel Stanka Petriča, Okrogli muzikanti, Ansambel Petra Finka, Fantje z vseh vetrov, Fantje s Praprotna z Matijo Slakom, Oplotničani s Tinetom Lesjakom, Ansambel Mira Klinca, Akordi, Primorski fantje, Čuki, Zreška pomlad, Golte, Ansambel Roka Žlindre, pa Vesele Štajerke, Navihanke, Iskrice, Vera in Originali, pa tudi Alfi Nipič z Jožico Kališnik in Jožico Svet, s katerima je nekdaj kot Avsenikov tercet prepotoval domala ves svet. Z Modrijani so peli tudi Tanja Žagar, Braco Koren, Omar Naber, Vili Resnik, Oto Pestner, Andrej Šifrer, Jan Plestenjak, Irena Vrčkovnik in Marko Pezdirc, Dejan Bojanec, Dejan Vunjak, Aleš Bartol, Maša Uranjek, Domen Kumer, Matjaž Kitak, Tomo Dežman (ansambel Dinamika), Marko Semprimožnik (nekdaj ansambel Braneta Klavžarja) in drugi. Prav posebno presenečenje pa so bile tri mlade kitajske študentke iz Šanghaja, ki so jim Modrijani plačali letalske vozovnice za to, da so bile njihove gostje in so v Celju zapele njihovo najbolj popularno Ti moja rožica v kitajšini. Ko so jo zapele prvič poleti, ko so bile pri nas na mednarodni izmenjavi, so namreč posnetek objavile na svetovnem spletu, o čemer so bili seznanjeni tudi Modrijani. Ne smemo pa pozabiti, da so z Modrijani tako in tako peli oba večera tudi prav vsi obiskovalci v dvorani Zlatorog, saj so znali vse skladbe na pamet. Vzdušje je bilo toliko večje, ko so se v popolni temi zasvetile vse njihove zapestnice na rokah, opremljene s posebnimi lučkami, s katerimi je upravljal eden od tehnikov in je bilo tako kot na kakšnem večernem nebu, ko se na njem zasveti tisoče drobnih zvezdic.

Življenje spleteno iz veselih in žalostnih dogodkov

Modrijani so letošnjo Noč Modrijanov poimenovali „Povedali vam bomo zgodbo....“ Bila pa je to zgodba o življenju, v katerem vsak doživlja srečne, pa tudi manj srečne trenutke. Pride čas za slovo od nekoga, ki nam je blizu in ga imamo radi in pride čas za veselje, ko se rojevajo otroci, spletajo prve ljubezni. Nekdo drug uživa v dobri hrani, spet tretji ob dobri kapljici. Iz vseh teh zgodb, ki se dogajajo v življenju vseh nas in jih doživljamo eni bolj drugi manj intenzivno, so Modrijani spletli zgodbo o življenju. In poudarili, da je vredno živeti oziroma, da je živeti lepo, kljub temu, da se zgodi tudi kaj, kar nas razžalosti. Vsi venčki in tudi nastopajoči so pletli to zgodbo od življenja do smrti, s tem pa povezali vse prisotne, od mladih do starih. Tudi med nastopajočimi so bili namreč tako mladi glasbeniki, ki si šele utirajo pot pa tudi tisti, starejši, s spoštljivo kilometrino. „Strošek koncerta je bil ogromen, a bistvena je osebna nota. Ko te energije, ki jo imamo, enkrat ne bo več, je bolje, da nehamo. A za zdaj jo na srečo še imamo dovolj,“ je po letošnjih koncertih dejal Blaž Švab.

Izpostavil je, da je ekipa, ki je stala v ozadju, velika, bistveno pa je, da vsi, ki so pri projektu, delajo s srcem, z nekim velikim osebnim angažmajem, ne za denar. In morda je tudi to ena od skrivnosti številnih uspehov, ki jih nizajo Modrijani, ki so letos, ob številnih drugih domačih vižah, izvedli tudi vse svoje novejše skladbe.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.