Magazin > Film & Glasba & TV
2 ogledov

Moja stranka je moja publika

Pred Bobom Dylanom je nastopil dvakrat, a se z njim ni pogovarjal. Meni, da se D Žurnal24 main
Vlado Kreslin bo v soboto, nedeljo in v ponedeljek s tradicionalnimi koncerti zasedel Cankarjev dom.
Leta 1970 ste začeli kot bobnar, ki je najmanj viden član benda, nato pa ste se kot pevec postavili prav v ospredje.

Bobnarji so bili za dekleta zmeraj največji magnet (smeh). Pevec sem postal, ker nisem imel nobenega instrumenta. Morda pa sem edini znal besedila na pamet?

Zakaj zasedba Martin Krpan ni bila dovolj močna, da bi se obdržala?

Bila je še premočna. Toliko smo nastopali po Sloveniji, da smo se naveličali. Pol publike sem poznal po imenu, in ker smo vztrajali v slovenskem jeziku, nam ni bilo mogoče priti prek meja.

Razpadla je leta 1991, ko se je osamosvojila Slovenija. Naključje ali vsesplošni čas za nove začetke?

Z navidezno lahkotno pesmico Je v Šiški še kaj odprtega, kjer se na koncu vse skupaj sesuje v disharmonično jugoslovansko himno, smo napovedali konec Jugoslavije. Nehali pa smo po koncertu z Bobom Dylanom na bežigrajskem stadionu. Kaj več bi lahko še dosegli?

Ste eden tistih glasbenikov, ki svojo rodno regijo (Prekmurje) nosi v srcu in jo promovira, kamorkoli gre. Smo Slovenci premalo ponosni na svoje korenine?

Prevečkrat smo podvrženi navideznemu domoljublju in mislimo, da je domoljubje državna zastava pred otroškim vrtcem. Ko pride angleška kraljica, pa ji pojemo Beatle. Domoljubje niso besne zastave na stadionih, ministrstva za državne proslave, niti servilnost do Zahoda in ošabnost do Vzhoda. Domoljubje je tiha, dišeča roža v vetru.

Kako se vaš tradicionalni koncert v Cankarjevem domu razlikuje od drugih?

Veliko ljudi mi pravi, da so moji koncerti v njem zanje običaj, s katerim se začne december. Za zdaj se mi trije zaporedoma zdijo dovolj.

 
 

Na naslovnici sem bil umetnik, ki ga preživlja država. Ko sem pozneje dokazal, da mi država pokojnine ne plačuje že nekaj časa, je bil moj demanti objavljen na deseti strani v velikosti enega centimetra.

Kreslin o rumenem tisku

 
Kako danes gledate na “fuzbalsko” himno Slovenija gre naprej? Bi jo lahko še igrali?

Mislim, da je tako močna, da jo bo zmeraj možno poslušati in igrati.

Se branite snemanj reklam?

Odklonil sem večino ponudb za reklame. So pa v zadnjih letih uporabili za reklame nekaj naših napevov.

Kaj je za vas najbolj nerokerska stvar, ki jo lahko naredi roker?


Ne bi si upal trditi, da sem roker, oziroma niti ne vem, kaj natančno naj bi to bilo. Sploh danes.

Ste politično opredeljeni? Ali oblast lahko vpliva na vas kot glasbenika?

Moja stranka je moja publika, ki sega precej na levo in tudi precej na desno – ni samo “sredinska” kot slovenska politika (smeh). Za slovenskega umetnika je sicer najbolje, če vseskozi ponavlja, da o politki nima mnenja, ker ga ne zanima. Glede na to, da sem nekoč podpisal za Kučana in igral za Drnovška, je v preteklih letih pod moje noge letelo precej polen. Predvsem iz državnih gozdov, ha ha!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.