Magazin > Film & Glasba & TV
31 ogledov

Molierov Skopuh, ki mu ni para

Predstava traja 2 uri in 15 minut in ima en odmor. (Foto: Barbara Čeferin, MGL L Žurnal24 main
Narišite si nasmeh na obraz in svoje možgančke sprostite ob komediji Skopuh, ki jo bodo ob 20. uri uprizorili v Domu II. slovenskega tabora v Žalcu.

Šestdesetletni Harpagon (Gregor Čušin) je tako zadrt skoporitnež, da nima samo kočijaža in kuharja v eni osebi in na smrt sestradanih konj v hlevu, ampak bi se celo ob smrti svojih lastnih otrok Cléanta (Jurij Drevenšek) in Élise (Ana Dolinar) zamislil, ali mu to mogoče ne prinaša tudi določenih koristi. Med drugim morda dediščino, ki sta jo otroka dobila po pokojni materi. Od jutra do večera je njegova edina misel, kako nagrabiti, prihraniti in obvarovati čim več denarja. Skoraj edina misel.

Druga je namreč ta, da bi se rad oženil z mlado, revno Mariane (Tjaša Železnik), a stvar se zaplete, saj se za lepim dekletom ozira tudi njegov sin. Povrhu vsega mu tudi glede hčerine poroke ne gre vse po načrtih, zlasti pa ga ves čas skrbi ta nesrečni denar.

Molièra sta pri pisanju te duhovite in na trenutke kar malo srhljive komedije navdihovala Plavtova Aulularia ali Komedija o Ioncu in lik Pantaloneja iz italijanske komedije.

Cena vstopnice je 15 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.