Magazin > Film & Glasba & TV
25 ogledov

Molkova ima še en dan časa

Miša Molk Saša Despot
Potem ko se Miša Molk ni prijavila na razpis za varuhinjo, ima do jutri čas, da se prijavi na razpis za mesto odgovornega urednika razvedrilnega programa Televizije Slovenija.

"Absolutno gre za zelo zelo izboljšano komunikacijo in mislim, da smo do javnosti vzpostavili prijaznejši odnos. Včasih se mi zdi, da bi potrebovali tudi varuha znotraj hiše, ker ne komuniciramo dobro," se je na minulih pet let dela v vlogi varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija ob predstavitvi letnega poročila ozrla Miša Molk, ki bo 30. aprila končala svoj mandat in predala posle Ladu Ambrožiču.

Ambrožič, kot je prvič napovedal že v Žurnalu24, nato pa to povedal tudi njej, oddaje Je res?, v kateri je obravnavala pritožbe, ne bo obdržal. "Rekel je, da oddaje nikakor ne bi pripravljal in vodil ter da bo pritožbe morebiti obravnaval v kakšni drugi televizijski oddaji kot gost. To je njegov pristop in meni je tega žal," je povedala Molkova in dodala: "Je pa s tem zelo veliko dela, čeprav je le enkrat na mesec. Zadnje čase sem res že težko delala in to je tudi edini razlog, da se nisem še enkrat prijavila - da sama ne morem več delati tega brez kakšnekoli administrativne pomoči."

Ker se ni prijavila na razpis za varuhinjo, ima zdaj še en dan časa, da se prijavi na razpis za mesto odgovornega urednika razvedrilnega programa Televizije Slovenija, a kot pravi, o tem še razmišlja. "Imela sem kratek pogovor z generalnim direktorjem (Marko Filli, op. a.) in direktorjem Televizije (Janez Lombergar, op. a.). Z generalnim nadaljujem danes ob štirih, kam bo ta pogovor pripeljal, pa ne vem. V uredništvu so me novačili, da bi si želeli, da nekdo naredi red. Do jutri imam čas, da se prijavim, a se nisem še. Morda se bom. Ne vem pa, kaj ima v mislih direktor Televizije, saj on imenuje odgovornega urednika. On si bolj želi, da bi pripravljala kakšen dober pogovorni šov, sploh v tej suši razvedrilnega programa."

Največ pritožb na račun vizualne podobe informativnih oddaj

Molkova je kot varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija na račun oddaje Je res?,  ki bo zadnjič na sporedu 5. maja, prejela bistveno več pripomb gledalcev in poslušalcev. Največ jih je prispelo zlasti po začetku oddaje (novembra), ko jih je bilo več kot sto, v treh mesecih, odkar je oddaja na sporedu, pa je prispelo toliko pritožb kot v celotnem lanskem letu. V minulem letu se je sicer skupaj nabralo 483 pripomb, od katerih jih je bilo 373 namenjenih televizijskemu programu, preostale pa Radiu Slovenija, Multimedijskemu centru RTV Slovenija in Teleteksu.

Gledalce televizije so največkrat zmotili v informativnem in razvedrilnem programu, kjer so dobili po 101 pritožbo. Veliko se jih je po besedah Molkove nanašalo na vizualno podobo Dnevnika in Odmevov, neustrezno rabo slovenskega jezika in neustrezen pristop do vodenja oddaj ter na nekonsistentnost in neprimernost terminov nanizank, filmov in dokumentarcev, medtem ko je poslušalce radijskih programom zmotila predvsem izbira glasbe, uporabnike MMC profesionalno neustrezni novinarski prispevki, uporabnike Teleteksta pa pomanjkanje informacij o oddajah.

Kot je priznala Molkova, je bilo vodstvo RTV Slovenija letos veliko bolj odprto do pritožb kot v minulih letih, v svojem odzivu na poročilo pa je med drugim napovedalo, da bo namenilo večjo pozornost rabi slovenskega jezika, kulturi voditeljev in uravnoteženosti, obenem pa sporočilo, da je uvedlo spremembe nekaterih terminov predvajanj dokumentarnih oddaj, in priznalo tudi, da je Televizija Slovenija, kar se tiče vizualne podobe, potrebna celovite prenove.

Komentarjev 1
  • izRODEk 20:06 25.april 2013.

    Vsekakor primerna za to mesto. Ji pa v teh časih ne bo lahko.