Magazin > Film & Glasba & TV
33 ogledov

Mrzel tuš, če ni smeha

Panč bosta v ljubljanski Cvetličarni in mariborski Festivalni dvorani izmenično Žurnal24 main
Panč. Danes in jutri bo festival stand up komedije gostoval v Ljubljani in Mariboru.

"Pričakujemo, da bo Cvetličarna v Ljubljani razprodana, in sicer oba dneva (to je več kot 500 ljudi), v Mariboru pa bo verjetno malo skromnejši obisk. Ne znamo si razložiti, zakaj, ampak v Mariboru se karte za vse prireditve vedno prodajajo slabše. Morda moramo ponuditi brezplačen kozarec šampanjca po predstavi," o pričakovanem obisku druge zimske izvedbe festivala stand up komedije Panč pove njegov soorganizator Andrej Težak - Tešky.

 

Današnji in jutrišnji večer bo na Panču nastopilo po pet komikov. Vstopnice za večer so 16 evrov.

Britanca, Hrvata in šest domačinov

Med tujimi nastopajočimi bosta poskušala ljubljansko in mariborsko občinstvo z britanskim humorjem zabavati Carly Smallman in Tom Allen (za njune nastope se lahko ogrejete prek portala YouTube), z bolj ali manj dobrososedskim pa hrvaška komika Vlatko Štampar in Goran Furjan. Domače barve bodo zastopali Mladen Pahović, Tin Vodopivec (tudi soorganizator Panča), Klemen Bučan, Janez Trontelj, Klavdija Vlaj in Mirza Tvrtković.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Da so razlike med občinstvi včasih zelo velike in pravi izziv, na katerega se je treba pripraviti, priznava tudi Tešky: "Poskušamo se vnaprej čim bolj pozanimati o naravi občinstva, ki bo prišlo na nastop. Zato tudi pridemo malo prej, da si ogledamo situacijo. Še vedno pa se zgodi, da nas občinstvo negativno ali pozitivno preseneti, ko se sploh ne smeji neki uspešni šali ali zakrohota nečemu, kar je bilo mišljeno le kot mašilo. Ko ni odziva, je to kot mrzel tuš in je težko nadaljevati."

Malo prostora za improvizacijo

Čeprav ima marsikateri slovenski stand up komik korenine tudi v improgledališču, je v stand upu bolj malo improvizacije, razkriva Tešky: "Nekateri komiki so popolnoma pripravljeni, drugi vmes več improvizirajo. Razmerje 8:2 je verjetno pri večini stalnica. Za improvizacijo je dobro, če je občinstvo odzivnejše, včasih pa je treba improvizirati, ker se med nastopom kaj zgodi ali pozabimo, kaj bi moralo slediti."

 

Stand up komedija se je prijela

"Stand up komedija se je v Sloveniji zelo lepo prijela in za zdaj je videti, da se noče spustiti. Na delavnice stand up komedije je prišlo skupno 18 tečajnikov, in to je pokazatelj, da se želi v tem žanru preizkusiti vse več ljudi. Nekateri med njimi so odlični, nekateri celo smešni," po standupovsko razlaga Tešky.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.