Magazin > Film & Glasba & TV
21 ogledov

MTV po evropsko

Avril je imela največ razlogov za slavje, saj je premagala vročega favorita Just
1/19
Žurnal24 main
V Münchnu so podelili evropske glasbene nagrade MTV-ja. So se razlikovale od ameriških? Ne ravno – tudi v Evropi MTV daje prednost čemu drugemu kot talentu.

Na prireditvi, ki jo je sicer povezoval Snoop Dogg, a mu jo je ukradel Dave Grohl (Foo Fighters) kot stranski povezovalec, je z dvema nagradama slavila Avril Lavigne, Slovenci smo znova ostali praznih rok, vse pa je (neslavno) zasenčila zadeta Amy Winehouse.

Foo Fightersi zasenčili Snoopa
Po pričakovanjih je Snoop celotno zadevo odprl v svojem pompoznem "gangsta" stilu – na oder so
ga pripeljali v kabrioletu, po katerem so se plazile na pol razgaljene lepotičke, voditelj pa je utrujal s svojimi običajnimi nebulozami, ki bi se morale po vseh pravilih zdeti zabavne prav samo njemu.

Na srečo je slab okus takoj popravil izvrsten nastop enega od najboljših "stadionskih"
rockerjev – Foo Fighters, ki so publiko v nabito polni Olympiahalle ogreli s svojim zadnjim singlom The Pretender, spojenim s klasiko Sex Pistolsov, God Save the Queen. Karizmatični frontman Dave Grohl je skupaj z bobnarjem Taylorjem Hawkinsom nato zavzel mesto za VIP-šankom, kjer je ob sproščenem pogovoru gostil zvezdnike večera, od Borisa Beckerja in Lewisa Hamiltona do Michaela Stipa (REM) in Nelly Furtado.

Snoop in Nelly Furtado sta se v Nemčiji odlično zabavala. © AFP

 
Snoop se je med večerom preoblekel tolikokrat, da smo že nehali šteti, vrhunec absurda pa je bila nedvomno njegova jodlarska oprava z irhovkami, lovskim klobukom in raperskim krznenim plaščem. 

Avril: 2, Justin: 0
Gremo k nagradam, pri katerih se je znova izkazalo, da če 65 milijonov Evropejcev odda svoj glas, to še ne pomeni, da ima 65 milijonov Evropejcev stik z realnostjo, kdo bi si nagrado resnično zaslužil. A ne pozabimo, da je prireditev konec koncev gostila Nemčija, v kateri je David Hasselhoff rap zvezda in ki je glasbeni svet "obogatila" s takšno stvaritvijo, kot so Tokio Hotel. 

Prvi kipec večera je prejela Nelly Furtado, ki je v kategoriji albuma leta premagala imena, kot so Amy Winehouse, Linkin Park, Avril Lavigne in Akona. Še precej bolj nerazumljiva je zmaga Tokio Hotela v kategoriji Inter Act (?), kjer so tekmovali v družbi Depeche Mode, Fall Out Boya, My Chemical Romance in 30 seconds to Mars.


Amy Winehouse bo gledalcem evropskih glasbenih nagrad še dolgo ostala v spominu. © Getty

 
Pri nagradi Artist Choice gre za izbiro cehovskih kolegov, kar se je izkazalo za najbolj merodajno – ti so se usklajeno odločili za britansko soul senzacijo, težavno Amy Winehouse. Nadarjena pevka s čutnim, raskavim glasom bi lahko imela pred seboj veliko kariero, a žal se je vnovič predstavila v svoji najslabši luči – po nagrado je prišla tako polna kokaina, da ni zmogla niti zahvale, vse skupaj pa še nadgradila z nastopom, ki bi lahko služil kot učinkovita reklamna kampanja proti drogam.

Evropa ljubi ameriške rockerje
Za najbolj
nalezljivo pesem je evropska publika izglasovala komad Girlfriend Avril Lavigne (nominirani so bili še Rihannina Umbrella, Beautiful Lier v izvedbi Shakire in Beyonce, Rehab Amy Winehouse, Grace Kelly v izvedbi Mike in All Good Things Nelly Furtado).

Nagrado za najboljši video so drugo leto zaporedoma prejeli Francozi Justice (za komad D.A.N.C.E.), najboljši rockerji so 30 seconds to Mars pod vodstvom hollywoodskega pretty-boya Jareda Leta, ki so med drugim premagali tudi velikane Linkin Park. A ti jim niso ostali dolžni, saj so pobrali nagrado za skupino leta (nominirani še Fall Out Boy, Good Charlotte, My Chemical Romance in Tokio Hotel).

Urbani izvajalec leta je Rihanna, najboljša skupina v živo so ljubljenci koncertne publike Muse, Avril Lavigne je postala tudi soloizvajalka leta 2007 (pred Miko, Rihanno, Christino Aguillero in Justinom), Siddharti pa so nagrado v kategoriji Adriatic Act speljali srbski rockerji Van Gogh. Omeniti velja še posebno nagrado Free Your Mind, ki kaže tudi bolj dobrodelen obraz MTV. Nagrada, ki jo je med drugim prejel tudi Bono, je šla letos v roke 15-letnemu Švedu Antonu Abeleju, ki je sprožil spletno kampanjo proti v Evropi čedalje bolj naraščujočemu nasilju mladih nad mladimi.

Tokio hotel z monsunom. Dobesednim. © AFP

 
Devet glasbenih točk
Morda so
pri MTV bolj kot nagrade pomembni nastopi v živo. V Münchnu smo jih imeli devet – poleg že omenjenih Foo Fightersov in Winehousove so se na odru predstavili še piskajoči estonski zvezdnik Mika, še vedno punčkasta kanadska pop-punk-rockerica Avril Lavigne, ne najprepričljivejši ameriški emo-rockerji My Chemical Romance, kičasti duo will.i.am in Nicole Scherzineger, preprosti, a učinkoviti Babyshambles s tokrat treznim frontmanom Petom Dohertyjem, več kot le pretirani Tokio Hotel, ki so jim za finale njihovega Monsoona na glavo spustili še par čebrov vode, prireditev pa so sklenili Estonci Bedwetters, zmagovalci kategorije Novi zvok Evrope, ki jih pravzaprav ni poznal nihče, in če smo iskreni – po tistem, kar smo videli (in slišali), si jih niti ne želimo spoznati.

SEZNAM ZMAGOVALCEV:
- Album leta: Nelly Furtado (Loose)
- Inter Act: Tokio Hotel
- Novi zvok Evrope: Bedwetters (Estonija)
- Izbira glasbenikov: Amy Winehouse
- Najbolj nalezljiv komad: Girlfriend (Avril Lavigne)
- Najboljši video: D.A.N.C.E. (Justice)
- Najboljši rock: 30 seconds to Mars
- Skupina leta: Linkin Park
- Urbani izvajalec: Rihanna
- Izvajalec v živo: Muse
- Adriatic Act: Van Gogh
- Solo izvajalec leta: Avril Lavigne
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.