Magazin > Film & Glasba & TV
59 ogledov

Na Berlinalu film, ki ne bi smel obstajati

Jafar Panahi EPA
Včeraj so na filmskem festivalu v Berlinu prikazali film Pardé iranskega režiserja Jafarja Panahija. Panahi države ne sme zapustiti, zato je film predstavljala njegova hči.

Ne Berlinalu letos tekmuje tudi film Pardé (Zagrnjena zavesa) režiserja Jafarja Panahija, velikega kritika iranskega režima. Da film prikazujejo na filmskem festivalu, je prava senzacija, saj film ne bi smel obstajati.

Kaznovan za zoperstavljanje režimu

Panahi je eden najvplivnejših iranskih filmarjev. Veliko njegovih del so v Iranu prepovedali, po svetu pa so njegovi filmi poželi ogromno pohval in nagrad. Marca leta 2010 so njega, njegovo ženo, hčerko in 15 prijateljev aretirali. Zaradi propagande proti vladi so ga obsodili na šest let zapora in 20-letno prepoved snemanja filmov. Film, ki tekmuje na letošnjem Berlinalu, je tako posnel na skrivaj in ga tudi na skrivaj spravil iz države.

protest nemških filmarjev | Avtor: EPA EPA

Nemški igralci režiserju v bran

Na Berlinalu režiserjevo hčer spremlja njegov dolgoletni prijatelj, režiser Kamboziya Partovi, ki je izdal nekaj podrobnosti o snemanju. "Bali smo se, da bi kdo opazil, da v vili snemamo film, zato smo imeli ves čas zagrnjene zavese," je povedal Partovi, ki ne ve, kakšna kazen jih čaka po vrnitvi v Iran.

Člani nemške filmske akademije, katere predsednica je znana igralka Iris Berben, so dopoldne protestirali pred iranskim veleposlaništvom v Dahlemu. "Ljudje, kot je Panahi, ne smejo potoniti v pozabo," pravi igralka Jasmin Tabatabai.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.