Magazin > Film & Glasba & TV
30 ogledov

Na Berlinalu slavili Iranci

Asghar Farhadi se je razveselil treh medvedov. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Zmagovalec 61. Berlinala je iranski film Jodaeiye Nader az Simin (Nader in Simin se ločujeta). To je prvič v zgodovini Berlinala, da je žirija glavno nagrado festivala namenila iranskemu filmu.

Zlati medved Berlinala je šel letos v Iran, kar se je zgodilo prvič v zgodovini festivala. Nagrada je hkrati tudi poziv režimu v Teheranu, naj umetnikom in intelektualcem dopusti več svobode. Režiser Asghar Farhadi je namreč eden redkih v Iranu živečih filmarjev, ki lahko v tem času svoja dela predstavlja v tujini.

 

Letošnji Berlinale je združil okrog 400 filmov. V glavnem tekmovalnem programu se je za zlatega in srebrne medvede potegovalo 16 filmov.

Poleg glavne nagrade je Farhadijev film pobral še oba srebrna medveda za igro, ki sta ju prejela ženska in moška igralska ekipa filma. Film, ki je veljal za favorita pri občinstvu, pa je dobil še nagrado ekumenske žirije.

Farhadi v filmu pripoveduje o zakonskem paru, ki se mu življenje popolnoma zaplete, ko sodišče zavrne njuno vlogo za ločitev. Zlati medved je za Farhadija druga nagrada na Berlinalu. Leta 2009 je prejel srebrnega medveda za režijo za film Darbareye Elly (O Elly).

 

Berlinale Armin Mueller-Stahl | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ostali nagrajenci

Dve nagradi pa sta ostali v Nemčiji. Srebrnega medveda za režijo je prejel nemški režiser Ulrich Köhler za film Schlafkrankheit, Andres Veiel pa je za dramo Wer wenn nicht wir prejel nagrado Alfred Bauer. Omenjeno nagrado podeljujejo filmom, ki odpirajo nove perspektive v filmski umetnosti.

 

Srebrnega medveda, veliko nagrado žirije, je prejel The Turin Horse (Konj iz Torina) madžarskega režiserja Bele Tarra. Srebrnega medveda za scenarij sta prejela ameriški režiser Joshua Marston in Albanec Andamion Murataj za film The Forgiveness Of Blood. Film, ki ga je zrežiral Marston, je bil posnet v Albaniji in osvetljuje vpliv nasilja v družini. Pripoveduje o najstniku, čigar družina se zaplete v krvno maščevanje.

 

Nagrado za prvenec je dobil ameriški režiser Andrew Okpeaha MacLean za film z naslovom On the Ice.

 

Častnega zlatega medveda pa so že v petek izročili nemškemu igralcu Arminu Muellerju-Stahlu. Ta je v 50-letni karieri utelesil raznolike karakterje in sodeloval z režiserji, kot so Costa-Gavras, Andrzej Wajda, Jim Jarmusch in Steven Soderbergh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.