Magazin > Film & Glasba & TV
29 ogledov

Na film, vino in pošasti

Grossmanov festival Arhiv organizatorja
V Prlekiji se z mednarodno premiero novega filma Dinka Tucakovića danes začenja najzabavnejši filmski dogodek v Sloveniji – osmi festival fantastičnega filma in vina Grossmann, ki bo v Ljutomer poleg žanrskih filmov znova pripeljal zloglasni pohod pošasti.

Tokrat to ne bodo zombiji, ampak – apokaliptičnemu letu 2012 primerno – postapokaliptični stvori, ki bodo ob spremljavi trubačev po mestu lomastili v pohodu propada. V sprevodu, ki mu bodo 21. julija vizualno podobo nadeli maskerji iz Srbije, lahko sodelujejo vsi, a treba je vedeti, da se bo maskiranje začelo med 11. in 12. uro, pohod pa bo ob 18. uri.

Na isti, zadnji dan festivala bodo na Grossmannu izbirali kraljico krika, programski vodja Tomaž Horvat pa izpostavlja tudi vrsto delavnic, kot so mala delavnica groze, na kateri se bodo snemali filmi, mala delavnica posebnih učinkov, ki jo bo vodila ekipa maskerjev iz Srbije, in mala delavnica igralstva, medtem ko so koncerti, zabave in brezplačne filmske projekcije samoumevno “zlo”.

Med gosti tudi režiser filma Snemaj!

V Ljutomer, kjer bo na ogled več kot 30 celovečernih in približno 50 kratkih filmov, bo pogledalo tudi nekaj zanimivih gostov. Med njimi bodo španski režiser Jaume Balagueró, ki je leta 2007 navdušil z grozljivko Snemaj!, zdaj pa predstavlja srhljivko Medtem ko si spalaGoran Marković, ki bo kot “eden od najboljših, če ne celo najboljši žanrski režiser z območja nekdanje Jugoslavije” prejel nagrado za življenjsko delo, Karpo GodinaUmetnim rajem in Vasja Rovšnik z nizkoproračunskim žanrskim filmom Kolesarji v temi.

Kolesarji v temi za tri tisoč evrov

Črno-beli socialni triler s pridihom znanstvene fantastike je bil posnet v Gornji Radgoni, dogaja pa se v fiktivnem mestu leta 2017. “Film je stal približno tri tisoč evrov, od česar sem večino dal za pogostitev, potne stroške in telefon, igralci pa so večinoma igrali brez honorarja,” je o nizkem proračunu Kolesarjev v temi, ki so sestavljeni iz štirih temačnih zgodb, povedal Rovšnik, ki je film posnel v sklopu Kulturno-umetniškega društva za razvoj alternativne kulture Gornja Radgona, in dodal, da so v njem striktno naturščiki in radgonsko narečje, seveda pa tudi nekaj smrti in krvi, brez katerih na Grossmannu skoraj ne gre.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.