Magazin > Film & Glasba & TV
23 ogledov

Na Grammyjih slavila Adele

Adele
1/21
Reuters
Šest nominacij, šest grammyjev. Britanska pevka je na sinočnji 54. podelitvi grammyjev slavila tudi v treh najbolj zaželenih kategorijah: za pesem leta, posnetek leta in album leta.

Britanska pop zvezdnica Adele, ki je lani okrevala po operaciji grla, je na sinočnji 54. podelitvi najprestižnejših glasbenih nagrad svoj prvi kipec prejela za najboljšo pop žensko vokalno izvedbo za svojo pesem Someone Like You. "Že postajam čustvena. Moje življenje se je spremenilo, ko sem napisala to pesem, in začutila sem jo, še preden jo je kdo slišal," je povedala na odru. Pevka, ki je bila nominirana v šestih kategorijah, se je kasneje na oder vrnila še petkrat: po zlati gramofonček za pesem leta za svojo uspešnico Rolling in the Deep, za isto pesem je bila nagrajena tudi v kategorijah za najboljši posnetek leta in za najboljši videospot za pesem, njen album 21 pa je bil nagrajen za najboljši album leta in najboljši pop vokalni album. "To je bilo zame leto z največ spremembami," je nagrado za album leta 23-letna pevka prevzela v solzah ter se pošalila, da je navdih za album dobila v "slabi zvezi". Adele je na podelitvi prestižnih glasbenih nagrad tudi prvič nastopila po operaciji glasilk lani in svoje oboževalce navdušila z izvedbo uspešnice Rolling in the Deep.

Kanye West je od sedmih nominacij prejel nagrado za najboljši rap album My Beautiful Dark Twisted Fantasy, najboljše rap sodelovanje, najboljšo rap pesem, z Jay-Z-jem pa sta slavila tudi v kategoriji najboljša rap izvedba. Vendar se zvezdnika podelitve nista udeležila.

Absolutni zmagovalci v rock kategorijah so bili Foo Fighters, ki so domov odnesli pet zlatih kipcev, in sicer za najboljšo rock izvedbo, najboljšo rock pesem za njihovo skladbo Walk, najboljši rock album in najboljšo hard rock/metal izvedbo. Mlada country pevka Taylor Swift je z odra odkorakala z dvema zlatima gramofončkoma, medtem ko je najboljši nov izvajalec postal  Bon Iver. Za najboljši R&B album je bil nagrajen Chris Brown za svojo ploščo F.A.M.E., kipec za najboljši country album pa je romal v roke zasedbe Lady Antebellum za njihov Own the Night.

Nagrado za najboljšo izvedbo dua ali skupine, za katero sta bila nagrajena lani preminula Amy Winehouse in Tony Bennett za pesem Body and Soul, sta na odru poleg Bennetta sprejela tudi Amyjina starša, Mitch in Janis Winehouse.

Ob koncu podelitve pa so se na tem glasbenem večeru poklonili tudi spominu v soboto preminule pevske dive Whitney Houston, ki je tudi sama že večkrat stala na grammyjevem odru, z izvedbo njene pesmi I Will Always Love You, ki jo je čustveno zapela Jennifer Hudson. V svojih govorih in pesmih pa so se je spomnili tudi številni drugi glasbeniki ter voditelj prireditve LL Cool J.

Na podelitvi so med drugim nastopili tudi Katy Perry, ki je ob tej priložnosti predstavila svojo novo pesem Part of Me, Paul McCartney, Bruce Springsteen in E Street Band, Rihanna, David Guetta in Chris Brown, Coldplay,  Jason Aldean in Kelly Clarkson. Alicia Keys in Bonnie Raitt sta se z izvedbo pesmi prav tako letos preminule Ette James z naslovom A Sunday Kind of Love poklonili njenemu spominu. Nastopil je tudi Glen Campbell, ki je prejel nagrado za življenjsko delo, s pesmijo Rhinestone Cowboy.

Vsi nagrajenci:

Album leta: Adele – 21
Pesem leta: Adele Adkins & Paul Epworth – Rolling In The Deep
Posnetek leta: Adele – Rolling In The Deep
Najboljši nov izvajalec: Bon Iver

Pop solo vokalna izvedba: Adele – Someone Like You
Pop vokalna izvedba dueta ali skupine: Tony Bennett & Amy Winehouse – Body And Soul
Pop vokalni album: Adele – 21
Pop instrumentalni album: Booker T. Jones – The Road From Memphis
Plesni posnetek: Skrillex – Scary Monsters And Nice Sprites
Elektronski/plesni album: Skrillex – Scary Monsters And Nice Sprites
Tradicionalni pop vokalni album: Tony Bennett & Various Artists – Duets II

R&B skladba: Cee Lo Green, Melanie Hallim, Jack Splash – Fool For You
R&B album: Chris Brown – F.A.M.E.
R&B  vokalna izvedba: Corinne Bailey Rae – Is This Love
Tradicionalna R&B izvedba: Cee Lo Green & Melanie Fiona – Fool For You
Rap izvedba: Jay-Z & Kanye West – Otis
Rap skladba: Jeff Bhasker, Stacy Ferguson, Malik Jones, Warren Trotter & Kanye West – All Of The Lights
Rap album: Kanye West – My Beautiful Dark Twisted Fantasy
Rap sodelovanje: Kanye West, Rihanna, Kid Cudi & Fergie – All Of The Lights

Rock vokalna izvedba: Foo Fighters – Walk
Rock skladba: Foo Fighters – Walk
Rock album: Foo Fighters – Wasting Light
Metalna izvedba: Foo Fighters – White Limo
Alternativni album: Bon Iver – Bon Iver

Country skladba: Taylor Swift – Mean
Country album: Lady Antebellum – Own The Night
Country solo vokalna izvedba: Taylor Swift – Mean
Country izvedba dueta ali skupine: The Civil Wars – Barton Hollow

Komentarjev 1
  • Anže Zadravec 13:44 13.februar 2012.

    Posmrtnega Grammyja je včeraj dobil tudi Steve Jobs.