Magazin > Film & Glasba & TV
16 ogledov

Na Japonsko s Skrivnostno žensko

Skrivnostna ženska Slovenska kinoteka
Z nocojšnjo projekcijo klasike Skrivnostna ženska (Heinosuke Gosho, 1936) ob 19.30 v Slovenski kinoteki odpirajo teden japonskega filma, ki bo postregel z devetimi delikatesami iz skrivnih zakladnic neskončno bogate japonske kinematografije.

V ospredje junijskega tedna japonskega filma, ki znova prinaša najraznovrstnejša dela iz bogate zgodovine te nacionalne kinematografije, v Slovenski kinoteki tokrat postavljajo Heinosukeja Gosha in njegovo zgodnjo mojstrovino Skrivnostna ženska (1936).

Gosheva Skrivnostna ženska je zgleden primer avtorjevega dela, splošneje pa tudi shōmin-geki zvrsti. V filmu, ki je postavljen v miljé staroveškega, tradicionalnega Tokia, a tudi restavracij in barov v modernem okrožju Ginza, spremljate pripoved o dveh družinah: prvo sestavljata ovdovela Otoku in njen sin Seiichi, drugo pa Otokin burkaški, a prebrisani brat Bunkichi in njegova stroga žena Okiyo. Seiichi, občutljivi mladenič, ki ga na materin obup bolj kot študij prava privlačijo romani (v katerih odkriva resnično "človeške stvari"), se kmalu zaplete s Terue, nekdanjo gejšo, ki je usodno zaznamovana s svojo preteklostjo. Ko dekle zanosi, sta čast in bodoča pravniška kariera nebogljenega mladeniča ogroženi. Na pomoč priskoči stric Bunkichi in razreši zagatno situacijo s pomočjo zvijače: sestro in ženo prepriča, da je v resnici sam oče Teruejinega otroka. Pri ženi, ki ne more imeti otrok, celo doseže, da privoli v posvojitev "njegovega" še nerojenega otroka. Vendar pa je Bunkichijeva požrtvovalnost zaman, saj Teruo medtem podleže naporom nosečnosti in neizpolnjene ljubezni.

Vstop na vse projekcije je prost, program, s katerim med drugim obeležujemo okroglih dvajset let diplomatskih stikov med Slovenijo in Japonsko, pa je naslednji:

Inju, zver v senci (Inju, la bête dans l'ombre), torek, 12. junij, ob 17.15
Skrivnostna ženska (Oboroyo no onna), torek, 12. junij, ob 19.30, sobota, 16. junij, ob 21.30
Dekleti iz Izuja (Izu no musume-tachi), sreda, 13. junij, ob 19.00
Princ in dvorne gospe (Genji monogatari), sreda, 13. junij, ob 21.00
Eejanaika, četrtek, 14. junij, ob 18.30
Ljubezensko pismo (Koibumi), četrtek, 14. junij, ob 21.30
Zvodnik (Zegen), petek, 15. junij, ob 19.00
Gadi iz Kishiwade (Kishiwada shōnen gurentai - Boys, Be Ambitious), petek, 15. junij, ob 21.30
Proč od tega sveta (Kono Yo no Sotoe - Club Shinchūgun), sobota, 16. junij, ob 19.00

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.