Magazin > Film & Glasba & TV
27 ogledov

Na Liffu podelili nagrade

Take-shelter-movie
1/2
Arhiv Liffa
Nagrado 22. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala vodomec je mednarodna žirija prisodila filmu Zaklonišče.

"Film Zaklonišče razgrinja vizije, ki so hkrati oblika paranoje in preroško znamenje naše tesnobne dobe. Osupljivo in silovito delo, ki ga odlikujeta odlična režija in prevzemajoča igra, je spoj družinske drame, psihološke srhljivke in apokaliptičnega filma." Tako je svojo odločitev, komu bo prisodila glavno nagrado 22. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala vodomec, danes na sklepni slovesnosti v Cankarjevem domu utemeljila mednarodna žirija, ki je za najboljši film festivala izbrala srhljivo dramo ameriškega režiserja Jeffa Nicholsa.

Občinstvo izbralo Onstran

Medtem ko je Zaklonišče, v katerem je strah pred prihodnostjo ter izgubljenost v sedanjosti odlično upodobil Nicholsov stari znanec Michael Shannon, prepričalo glavno žirijo, mednarodno žirijo kritikov Fipresci pa argentinsko-brazilsko-francoska koprodukcija Zgodbe, ki se jih spominjamo Julie Murat, pa je publiko najbolj nagovoril Onstran. Gledalci so finsko-švedsko dramo režiserke Pernille August, v kateri glavno vlogo igra "dekle z zmajskim tatujem" Noomi Rapace, izbrali med 34 filmi, ki so se potegovali za nagrado občinstva zmaj,  kar pomeni, da bo film obdarjen z distribucijo v Sloveniji.

Še preden bo Onstran prišel na velika platna, bo že v ponedeljek, takoj po izteku Liffa, film znova na ogled v Cankarjevem domu, kjer bosta v Kosovelovi dvorani ob 18.00 in 20.30 na sporedu projekciji zmagovalnih filmov. Liffe se bo sicer na svoj način naslednji teden nadaljeval tudi v Slovenski kinoteki, ki bo s tremi programi obogatila festivalsko retrospektivo španskega eksperimentalnega filma, po Liffovi retrospektivi najzgodnejših filmov kanadskega režiserja Davida Cronenberga pa nadaljevala še prikaz njegovega opusa, v katerem bodo gledalci spoznali tudi poznejša Cronenbergova dela.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.