Magazin > Film & Glasba & TV
32 ogledov

Na Muljavi bodo sedeli "Med dvema stoloma"

Muljava
1/12
I. A.
Ljubiteljskemu gledališču zvesti Muljavci letos pripravljajo predstavo Med dvema stoloma, ki govori o ljubezenskem trikotniku med nedolžno kmečko deklico Tončiko, izobraženem kmečkem fantu Nikolaju in pohlepno mestno gospodično Luizo.

Na Muljavi je že skoraj vse pripravljeno za letošnjo predstavo na prostem, ki jo ljubiteljski igralci – domačini zvesto pripravljajo že zadnjih 30 let. Dramatiziranih in odigranih je bilo tako že veliko del pisatelja, publicista, prvega slovenskega romanopisca Josipa Jurčiča, vendar še so dela izpod njegovega peresa, ki jih Muljavci lahko in želijo postaviti na oder ali bolje rečeno v naravni amfiteater pod Jurčičevo domačijo. Tako so letos izbrali manj poznano, vendar odlično delo Med dvema stoloma, katerega vsebina je še danes zelo aktualna. Nekateri literarni kritiki sicer menijo, da gre bolj za povest ali novelo kot za roman, kakor je zapisano imenoval Jurčič, vendar priznavajo, da je s tem delom ovrgel kar nekaj kritik, ki jih je prejel na svoj račun. S tem mislimo predvsem na kritiko, da so bili ženski liki v njegovih delih povprečni, neznačajni, a v tem romanu je Jurčič v ospredje postavil dve značajsko močni, a hkrati popolnoma nasprotni si ženski – mlado kmečko dekle Tončiko Pridan in mestno gospodično Luizo Vit.

Ljubezenski trikotnik med Tončiko, Luizo in Nikolajem

Zgodba poteka od poletja 1870 do poletja 1871, epilog pa se odvije štiri leta kasneje. V poletnih mesecih se družina Kralj in Luiza Vit odpravijo na posestvo na podeželju, kjer jih z veseljem pričakajo župan in krčmar Pridan in njegova hči Tončika. Med dekleti je sprva, z ene strani bolj kot z druge, iskreno prijateljstvo. Tončika mestni gospodični razkrije svoje srce in ljubezen do sosedovega sina, izobraženega in bogatega Nikolaja Kolodeja. Mladostniška zaljubljenost preraste v zaroko, a vplete se Luiza, ki s svojo lepoto in sladkimi besedami mladeniča zapelje. Zaroka se razdre. Kmalu nato dom Nikolajevega očeta pogori, v požaru umre tudi oče, in ko za nesrečo izve Luiza, se razkrijejo njeni resnični načrti. Pri vaškem mladeniču jo je zanimal le denar, zdaj pa se zdi, da je ostal brez prebite pare. Razočarani Nikolaj se poskuša vrniti k svoji prvi ljubezni, a Tončika ni več naivno dekle, zato ga zavrne.

V gledališče pod zvezdami, v katerem bo tudi letos v predstavi Med dvema stoloma moč slišati pristno muljavsko narečje, ljubiteljski gledališčniki vabijo

v petek, 22. junija 2012 ob 21. uri – PREMIERA

soboto 23. junija 2012 ob 21. uri

petek, 29. junija ob 21. uri

soboto 30. junija ob 21. uri

petek, 6. julija ob 21. uri

in soboto 7. julija ob 21. uri.

Vsekakor pa bo, tako Muljavci trdno verjamejo, do predstav v naše kraje prišlo tudi pravo poletje, saj v primeru dežja predstava odpade. Cena vstopnice je 10 evrov, za študente in skupine nad 15 oseb 8 evrov, za otroke do 12 let pa je vstop brezplačen. Vljudno vabljeni, da obiščete letno gledališče ob Jurčičevi domačiji na Muljavi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.