Magazin > Film & Glasba & TV
30 ogledov

Na večerjo z namišljenim bolnikom

Namišljeni bolnik Barbara Čeferin, MGL Ljubljana
Nocoj ob 19.30 si v Mestnem gledališču Ljubljana privoščite gledališko večerjo z Molièrovo komedijo Namišljeni bolnik. Pa dober tek!

Bogati meščan Argan (Boris Ostan) živi v prepričanju, da je na smrt bolan. V paničnem strahu vse svoje imetje porablja za zdravnike in lekarnarje. Namišljeni bolezni podreja vse okoli sebe, zato je vedno bolj tiranski in vedno bolj sam. Starejšo hčer Angeliko (Tina Potočnik) bi najraje poročil z zdravnikom, mlajšo Luizono (Enya Belak) pa poslal v samostan. Zaupa zgolj soprogi Belini (Tanja Ribič), ki ga na videz podpira, v resnici pa misli samo na denar. Toda Angelika, ki ljubi mladega Kleanta (Žiga Udir), se ne vda kar tako. Na njeni strani sta tudi Arganova predrzna, vendar zvesta in dobronamerna služabnica Toaneta oz. terapevt Toto (Primož Pirnat) ter njegov stvarni brat Berald oz. njegova sestra Beralda (Jette Ostan Vejrup). Bo videz podlegel resnici, se bo sebičnost uklonila čustvu, bo razum premagal strah?

Molière spretno odstre tančico z dveh obsesij, ki vodijo naslovnega junaka Argana v njegovem prizadevanju po varnosti – bolestno kopiči denar in bolestno skrbi za svoje zdravje. To pa sta tudi počeli, okoli katerih se vrti naš sodobni svet. Z vseh strani nas opominjajo, kaj je dobro, da storimo oziroma kupimo, da bomo ostali zdravi. Tako tudi sodobni Argan dobro ve, kaj vse ga lahko doleti in zato vlaga svoje premoženje v to, da bi preprečil vse možne bolezni, ki prežijo nanj.

Za vstopnico boste odšteli od 12,40 evra do 15,10 evra, dijaki, študenti in upokojenci pa od 8,20 evra do 12,50 evra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.