Magazin > Film & Glasba & TV
23 ogledov

Na zadnji strani Alp

Na torkovem koncertu v Cankarjevem domu bo Eckman gostil kar 13 glasbenikov. V ž Žurnal24 main
V Ljubljani živeči ameriški pevec Chris Eckman bo v torek nastopil v Cankarjevem domu.
Kdaj ste prvič slišali za Slovenijo?
Pravzaprav mi je Slovenijo prvič omenil tonski mojster Nicka Cava, ko sem ga vprašal, ali obstajajo kakšni zanimivi kraji v Evropi, kjer bi The Walkabouts lahko še igrali. Nicku Cavu je namreč Ljubljana zelo všeč! Predtem pa sem slišal le za Jugoslavijo.

V Ljubljani s svojo slovensko soprogo živite že šest let ..., torej vas je sem pripeljala ljubezen?
In poroka (smeh)! Pravzaprav nisem imel dosti izbire, saj je moja soproga profesorica slovenskega jezika in ni veliko držav, kjer bi ga lahko poučevala. Šlo je za veliko odločitev, saj sem se preselil kar čez Atlantik.

Kdaj pa ste prvič slišali za Daneta Zajca? Zadnji album ste posvetili prav njemu, saj vsebuje angleške prevode njegove poezije ...

Dva moja prijatelja, ki živita v Sloveniji, a sta tujca, sta posnela film, v katerem je on igral. Pozneje sem dobil v dar njegovo v angleščino prevedeno poezijo.

 
 

Slovenci sicer veliko pijete, vendar alkohol tudi dobro nesete (smeh)!

Chris Eckman

 
Je res, da ste do njega čutili takšno strahospoštovanje, da ste se ga bali spoznati?
Tako je vedno z ljudmi, ki jih idoliziramo – še vedno imam tremo pred določenimi glasbeniki, ki jih občudujem. Če bi spoznal Madonno, ne bi niti trenil (smeh). Pri Neilu Youngu pa bi se mi najbrž tresla kolena. Zajca sem hotel tudi vprašati, ali bo odobril moj projekt z njegovimi pesmimi – bal sem se, da me bo zavrnil.

Se lahko kaj izgubi v prevodu?

Seveda! Prevajanje je zelo nepopolna umetnost, tveganje, da se stvari izgubijo v prevodu, je veliko. Mislim pa, da je najbolje, če prevajajo pisatelji ali pesniki, ker je nesmiselno besede prevajati dobesedno.

Zakaj ste za naslov albuma izbrali prav zvezo The Last Side of the Mountain?
Slovenijo velikokrat predstavljajo, kot da je na sončni strani Alp. Zadnja stran gore pa zveni skrivnostneje in primerneje za takšen projekt.

S skupino The Walkabouts ste posneli tudi priredbo pesmi Črna kitara Vlada Kreslina. Kako to?
Svoje glasbene kolege po svetu sem spraševal, ali so kje v Evropi slišali kaj zanimivega. Kreslina so mi predlagali sami R.E.M., ker so ravno igrali v Sloveniji, ironično pa sem točno naslednji dan že prispel v Slovenijo. Usoda torej (smeh)?!

Boste volili Obamo ali McCaina?

Obamo! Mislim, da predstavlja neko novo upanje in navdih. Stvari se ne bodo spremenile, če bo izvoljen John McCain.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.