Magazin > Film & Glasba & TV
55 ogledov

Nagrajen za izum

Zlati orden, ki ga bo v soboto prejel Slavko Avsenik, je priznanje, ki ga ne pod Žurnal24 main
Slavko Avsenik. V Avstriji bo dobil priznanje zlati orden, ki ga ni dobil še noben narodno-zabavni glasbenik.

 "Moram priznati, da je bilo občinstvo dežele Štajerske kot tudi mesta Gradca zame in za moj ansambel pravi čudež, saj smo imeli v znameniti dvorani Stefaniensaal glasbene večere razprodane kar 42-krat. Zato mi priznanje dežele Štajerske veliko pomeni," je za Žurnal24 povedal Slavko Avsenik.

Z ničemer drugim Slovenci 'naše DNK' ne vnašamo v svet bolj kot prav s to našo domačo, Avsenikovo glasbo.
Jože Potrebuješ

Najbolj znan slovenski narodno-zabavni glasbenik bo to soboto v slavni graški dvorani Stefaniensaal, ki velja za eno od najbolj akustičnih na svetu in je sicer namenjena izključno koncertom klasične glasbe, prejel zlati orden časti avstrijske dežele Štajerske za izum in promocijo slovenske narodno-zabavne glasbe. Ta je postala simbol in stalnica milijonov poslušalcev in muzikantov po vsem svetu, še posebno na nemško govornem območju.

Prvo priznanje v zgodovini

"To je najvišje priznanje, ki ga lahko umetnik posameznik kateregakoli področja dobi, in nasploh prvo zlato priznanje v zgodovini za narodno-zabavno glasbo. Ponosni smo lahko, da ga bo prejel prav Slavko Avsenik," pravi Vinko Šimek, ki bo v soboto skupaj z Berndom Pratterjem vodil del dogodka, posnela pa ga bo avstrijska ORF.

Avsenik | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Večer bo potekal v znamenju kar treh generacij Avsenikov, posebna gosta pa bosta Godba na pihala iz Kapele in Gastroboys, ki jih vodi Rudi Mally, ki si je skupaj z avstrijskim glasbenikom in producentom Jessom Robinom zamislil ta veliki glasbeni spektakel.

"To bomo cenili čez leta"
"Veličino Avsenikovega dela bomo Slovenci žal znali ceniti šele čez leta, morda celo desetletja, ko se bomo pogovarjali, kdo je Avsenika in ljudi, s katerimi je soustvarjal zgodovino, osebno poznal. In kdo ter s kakšnim namenom je Slovence prepričeval, da jim je lahko skoraj nerodno, če imajo to glasbo radi," pa razmišlja glasbenik Jože Potrebuješ.

Dodaja, da je to glasba, ki je po zaslugi Slavka, Vilka in drugih naredila najbolj posrečen prehod iz ljudske do vsesplošno oboževane glasbene zvrsti. "Z ničemer drugim Slovenci 'naše DNK' ne vnašamo v svet bolj kot prav s to našo domačo, Avsenikovo glasbo," pravi Potrebuješ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.