Magazin > Film & Glasba & TV
55 ogledov

Naj vas prevzame najzahtevnejši Otello

Ottelo Festival Ljubljana
V Cankarjevem domu v Ljubljani se ob 20. uri pustite prevzeti litovski državni operi Otello slavnega Giuseppeja Verdija.

Po Aidi, katere partituro je končal jeseni leta 1870, se Giuseppe Verdi iz vrste razlogov več kot deset let ni lotil nobenega opernega projekta. Po posredovanju založnika Ricordija pa je leta 1881 na njegova vrata potrkal skladatelj in pesnik Arrigo Boito in mu predlagal uglasbitev Shakepearovega Othella, za katerega bi on sam napisal libreto.

Začetno nezaupanje Verdija v Boita je splahnelo, postala sta prijatelja in Verdi je privolil v sodelovanje. V zimi 1884/85 je Verdi začel pisati glasbo in jo končal novembra leta 1886 in 5. februarja naslednjega leta je bila pred vso italijansko nacionalno elito zmagovita krstna predstava opere v milanski Scali in pod taktirko mladega Artura Toscaninija. 6. oktobra leta 1903 so Otella, eno pevsko najzahtevnejših oper, uprizorili v Ljubljani. Desetletja pozneje sta se v vlogi Otella po vsem svetu uveljavila Slovenca Jože Gostič in Karlo Košuta.

Opera Otello je, kljub na primer bolj popularnima operama Traviata ali Carmen, tisto odrsko-glasbeno delo, ki je bilo do zdaj največkrat objavljeno na nosilcih zvoka.

Cene vstopnic so od 26,10 evra do 49 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.