Magazin > Film & Glasba & TV
44 ogledov

Najdaljša noč za muzeje

Mestni muzej Ljubljana Wikimedia
Noč, ki v muzeje in galerije po Sloveniji vsako leto privabi do 25 tisoč ljudi.

"Poletna muzejska noč je v očeh javnosti prepoznana in uveljavljena prireditev, pri kateri vsako leto sodeluje ogromno ljudi," je nekaj dni pred 11. Poletno muzejsko nočjo, ki bo v soboto med 18. uro in polnočjo razsvetlila muzeje in galerije po Sloveniji, povedala Irena Marušič, ki z ekipo sodelavk iz Tehniškega muzeja Slovenije koordinira dogodek.

Pri Poletni muzejski noči letos sodeluje kar 80 ustanov iz 39 slovenskih krajev, ki so pripravile 220 prireditev. Vse bodo, kot je že tradicija, tudi tokrat brezplačne, vendar pa organizatorji po vzoru nekaterih drugih držav za naslednje leto že razmišljajo o uvedbi skupne vstopnice s simbolično vstopnino.

Tudi hrana in glasba

Poleg razstav in instalacij, od katerih bodo nekatere prvič na ogled prav v soboto, se bodo obiskovalci muzejev in galerij lahko pridružili tudi vodenim ogledom in delavnicam, ponekod pa ne bosta manjkali niti pokušina hrane in glasba. V Pivki bodo na primer predstavili vojaške jedi, v Postojni tradicionalno hrano Vzhodne in Zahodne Afrike, pred Slovenskim etnografskim muzejem, ki letos praznuje 90. obletnico, pa bo nastopila skupina Fake Orchestra.

Poletno muzejsko noč vsako leto obišče od 15 tisoč do 25 tisoč ljudi, največ zanimanja pa je za muzeje v Ljubljani in na Obali, kot so Narodna galerija, narodni muzej, mestni muzej in muzeji na Metelkovi, medtem ko bo obiskovalce zagotovo pritegnilo tudi Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij v Vitanju, ki se dogodku pridružuje prvič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.