Magazin > Film & Glasba & TV
35 ogledov

Najprej moda, šele nato glasba

Guitar Wolf Arhiv organizatorja
Pred koncertom v Ljubljani, ki bo jutri (petek, 28. junija) v Channel Zero, smo se pogovarjali s kitaristom skupine Guitar Wolf Seijijem, ki med drugim pravi, da je njegova električna kitara na misiji, da zbudi naše bolne možgane, ki jih je izsušila sodobna tehnologija.

Petindvajset let, 14 albumov in pet filmov kasneje. Kaj je še ostalo za Guitar Wolf?
Želimo še več igrati po svetu - nismo še bili v Afriki, Rusiji, na Antarktiki in v vesolju. V naslednjih 50 letih bo v mestu Space City zgrajenih veliko ogromnih vesoljskih postaj, ki bodo z Zemljo povezane prek ogromnih cevi, skozi katere bodo vozili vlaki in avtoceste. Imeli bomo turnejo po vesolju. Kaj? Ne bomo živeli tako dolgo? Brez skrbi - dobili bomo kiberdele teles in naše življenje se bo podaljšalo za okoli 500 let. Samo počakajte in videli boste!

Zakaj še vedno električna kitara? Ima še vedno isto pomen in moč, kot ga/jo je imela v 60. in 70. letih?
Zdaj je čas, ko električno kitaro potrebujemo najbolj. Ljudje po svetu so zasužnjeni s strani napredne tehnologije, zato moramo močno elektriko kitare popeljati skozi naše bolne možgane, da se zbudimo.

Imate kar nekaj slavnih oboževalcev - od Louja Reeda do Johna Spencerja in Ramonesov. Nekateri od njih so celo na vašem tribute albumu (I Love Guitar Wolf). Kako se ob tem počutite in ali so kateri od njih med vašimi glasbenimi vplivi?
Bili smo zelo hvaležni, ganjeni in presenečni, ko je izšel omenjeni tribute album. To so dejansko glasbeniki, ki so nas navdihnili in vplivali na naše ustvarjanje. Rad bi se jim res zahvalil.
Kakšna je rock'n'roll scena na Japonskem in vašem rodnem Nagasakeju? In kako se je spremenila od dni, ko ste prvič začeli igrati?
Ko so razpadli Teengenerate okoli 17 let nazaj, se je del japonske rock scene izgubil. Bili so naši tekmeci in resnično smo jih imeli radi. Bili smo zelo razočarani. So pa še vedno aktivni 5678's, kot tudi veliko kul novih bendov. Rock'n'roll scena na Japonskem je v redu, dokler rockamo Guitar Wolf. V Nagasakiju pa žal zadnje čase nismo bili - bi pa radi šli kaj pogledat. Tamkajšnji koncert je vedno nekaj posebnega.

Leta 2005 je zaradi srčnega napada umrl vaš originalni baskitarist Hideaki Sekiguchu. Kako ga je bilo zamenjati in ali se počutite, kot da imate zdaj drug/nov bend? Je to vplivalo na vaš zvok in odnose znotraj skupine?
Ko je umrl, sem bil izgubljen. Nisem vedel, kaj naj naredim, vedel pa sem, da ne bom zapustil Guitar Wolf. Naš novi basist U.G. prej nikoli ni igral nobenega instrumenta in všeč mu je bil hip hop - je pa dobro izgledal in bil je bad boy. Instrumente lahko vadiš, ne moreš pa vadit določene poze in odnosa ter kul izraza na obrazu. Moč indvividuma je nekaj s čemer se rodiš. Jaz stavim na U.G.-jevo prirojeno moč. To, da U.G. prej ni igral instrumenta, smo vzeli kot prednost, saj je njegovo novinstvo preprostim pesmim prineslo več eksplozivnosti. Punk rock mora biti preprost.

Imate tudi svojo linijo oblačil Jet. Nekoč je moda posnemala rokenrol, te dni pa se zdi, da bolj rokenrol posnema modo. Se strinjate?
Mislim, da je to v redu. Ljudje vedno iščejo nekaj vznemirljivega. Ekstremna moda lahko ustvari tudi novo rock glasbo. Za tiste, ki želijo igrati rock in punk, priporočam, naj začnejo najprej z modo, kot z vadenjem instrumentov. Tako kot smo mi izbrali U.G. Dolgočasno je gledati nekoga, ki igra instrument, če ne izgleda kul.

To bo vaš prvi koncert v Sloveniji - ste morda kaj slišali o sceni naša majhne evropske države?
Zelo smo vzhičeni, da vas bomo prvič obiskali. Vem, da ste dobri v smučanju. Jaz bi moral smučati v usnjeni jakni in usnjenih hlačah. In pričakujte kakšne govorice o meni in lepi slovenski smučarki. Šalim se.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.