Magazin > Film & Glasba & TV
272 ogledov

Največji škandali Eurosonga: porniči, lažni lezbijki, shizofreni Slovenci ...

armenija Profimedias
Dogodki, ki so šokirali in zabavali ljubitelje Evrovizije.

1. Nepravilnosti med glasovanjem
Lani je Evropo (in tudi del Azije ter Avstralijo) razburilo glasovanje. Pri končni razglasitvi rezultatov finalnega glasovanja namreč niso upoštevali glasov makedonske in črnogorske žirije. Pri obeh državah so zaradi nepravilnosti upoštevali le rezultate televotinga.

Kalamari, ansambel Roka Žlindre in Kalamari, Oslo, vaja, evrovizija | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

2. Zgražanje nad slovensko pesmijo
Leta 2010 smo na Evrovizijo poslali pesem Narodnozabavni rock, iz katere so se Švedi močno ponorčevali. Med drugim se je nad njo zgrozila tudi pevka Marie Serneholt: "Ta pesem je tako shizofrena, da človek lahko postane nor ob poslušanju.“ Nemška pevka Lena Philipsson, ki je leta 2005 zasedla 5. mesto, pa je komentirala: "Res me zanima, kdo si je to pesem izmislil. Res bi rada videla to osebo. Neverjetno.“

3. Danska zmagovalka z domačim porničem
Danska pevka Emmelie de Forest, ki je leta 2013 zmago ponesla na Dansko, je pred tem posnela domači pornič s fantom. Ta se je kasneje, ko sta se že razšla in ko je Emmelie zmagala, odločil, da bo zaslužil na njen račun. Najboljšemu ponudniku je takrat domači posnetek ponujal za kar 200 tisoč evrov.

4. Transeksualka Dana, transvestiti Sestre in bradata pevka Conchita
Leta 1998 je na pesmi Evrovizije Izrael predstavljala Dana International – prva transeksualna zmagovalka tekmovanja. Rodila se je kot moški, a se je kasneje operirala in postala ženska. Zmagala je s pesmijo Diva in čeprav so bili v Izraelu veseli zmage, se je kar nekaj verskih skupnosti zgražalo nad njo. Tri leta kasneje smo tudi mi šokirali, na Evrovizijo smo namreč poslali skupino Sestre, ki je marsikoga pozitivno presenetila. Za tisto leto lahko rečemo, da je bilo eno redkih, ko se je govorilo tudi o nas. Lansko leto pa se je zmagala pevka Conchita Wurst, bradati transvestit. Postavna Conchita je dvignila veliko prahu, a si s je s tem zagotovila prepoznavnost po celi Evropi.

5. t.A.T.u kot lažni lezbijki
Leta 2003 je Rusija na Evrovizijo poslala duet t.A.T.u, ki sta se tako na nastopu kot tudi v videospotu pretvarjali, da sta lezbijki. Zgodbo sta tudi javno „prodajali“, a se je kasneje izvedelo, da je ena od njiju postala mama, kar je dvignilo kar nekaj prahu. Druga pevka pa se je pred nekaj leti poročila s fantom, slovenskega rodu.

6. Diktator Franco zagotovil zmago
Leta 1968 se je španski diktator Francisco Franco odločil, da se bo vmešal tudi v Evrovizijo. Španiji je zagotovil zmago predvsem z namenom, da svoji državi zagotovi boljšo turistično sezono. Vmešavanje diktatorja je najtežje sprejel britanski predstavnik, ki bi po glasovih sicer zmagal. Še danes si želi, da bi mu nekdo priznal, da je zmagovalec Evrovizije 1968.

7. Danec v valu sreče z iskrenimi besedami
Sicer zelo miren izbor pesmi za Evrovizijo je s svojo izjavo popestril danski pevec Tim Schou iz skupine A Friend in London. Od veselja se je za trenutek spozabil in povzročil manjši škandal. Potem ko je nizozemska voditeljica Mandy Huydts razglasila, da gre 12 točk Danski, je v kamero namreč povedal: "Želim te pof*****."No, veselje bi se dalo izraziti tudi malce bolj dostojno.

lordi | Avtor: Profimedias Profimedias


8. Metalci iz grozljivke
Leta 2006 je Finska presenetila s svojim izborom, saj so na Evrovizijo poslali skupino Lordi, katerih se je najbrž marsikdo prestrašil na prvi pogled. Skupina, ki je bila ustanovljena leta 1992, je značilna po svojih kostumih, ki spominjajo na pošasti. Presenečenje večera je bilo, da so tisto leto zmagali in da je pesem Hard Rock Hallelujah postala velik hit.

9. Na odru z neprebojnim jopičem
Predstavnik Izraela je leta 1972 na odru nosil neprebojni jopič. Za dodatna zavarovanja izraelskih nastopajočih so se odločili, ker so eno leto pred to Evrovizijo na Olimpijskih igrah skrajneži pobili izraelske športnike.

11. Zmagovalec poljubljal predsednika žirije
Leta 2009 je zmagal norveški pevec Alexander Rybak, ki se je še pred samim finalom Evrovizije zapletel v škandal. Nekaj dni pred finalom so ga zalotili na večerji s predsednikom žirije, Rusom Filipom Kirkorovim. Pa ne samo to, nekateri pravijo, da so ju celo videli, kako sta se poljubljala. Nekateri jima očitajo, da je Filip Alexandru priskrbel zmago, čeprav je ta odtsopil s svojega mesta še pred samim finalom.

12. V Makedoniji prirejali razultate?
Lansko leto so v Makediniji bile štiri osebe osumljene prirejanja rezultatov na izboru pesmi, ki jo je država poslala na Evrovizijo. Makedonsko ministrstvo za zunanje zadeve je takrat javilo, da sumijo štiri osebe računalniških prevar. Med osumljenimi so bili lastnik produkcijske hiše, avtor in skladatelj ter lastnik in direktor podjetja, ki je organiziralo telefonsko glasovanje za skopski festival.

Komentarjev 2
  • Dixon 08:44 16.maj 2016.

    Samo da je šov in da se o tem govori. Sicer itak ne bi bilo tega šova.

  • izRODEk 21:34 15.maj 2016.

    Vsako leto je škandal, da sodeluje teroristična organizacija Israhell (Izrael). Te fanatične pošasti je potrebno spravit za rešetke, ne pa jih vabiti na pesem evrovizije.Glede včerajšnjega škandala pa vztrajam: ni važno, kako dobra je bila ali Ruska ali ...prikaži več Ukrajinska pesem. Škandal je, da so na evrosong spustili pesem s politično motiviranim besedilom. S tem so evrosong spolitizirali in uničili njegovo povezovalno vlogo.Sodbe o "kvaliteti" ene ali druge pesmi pa prepuščam vsakemu sleherniku posebej.NE KUPUJTE IZRAELSKI PROIZVODOV! Smrt fašizmu!