Magazin > Film & Glasba & TV
35 ogledov

Napad gnusnih mesarskih muh

Muhe Uroš Hočevar, SLG Celje
V Slovenskem ljudskem gledališču bo premierno prvo slovensko uprizoritev ob 19.30 doživela drama v treh dejanjih z naslovom Muhe.

Muhe, druga drama francoskega filozofa eksistence, dramatika, romanopisca, esejista, scenarista,političnega aktivista, življenjepiseca, literarnega kritika Jean-Paula Sartra je adaptacija mita o Elektri  in Orestu.

Orest se vrne v rodni Argos. Mesto, ki se duši v smeteh in smradu zaradi zločinov preteklosti, nadlegujejo gnusne mesarske muhe, simbol erinij, boginj maščevanja, pa tudi razpadajoče argoške civilizacije. Orest je sin Agamemnona in Klitajmnestre. Materin ljubimec Ajgist je pred petnajstimi leti ubil kralja Agamemnona, zmagovalca trojanske vojne, zasedel prestol, potem pa prebivalcem Argosa vsilil občutek kolektivne krivde za umor. Elektra podžge brata, da maščuje zločin nad očetom ter ubije mater in njenega ljubimca. Ko Orest ubije Ajgista in svojo mater, spozna neomejeno človekovo svobodo.

Orest prevzame posledice svojega zločina in reši Argos muh. Tega ne stori samo zato, da bi rešil argoško ljudstvo preteklosti in moralnega suženjstva, temveč tudi zato, da bi s prostovoljnim dejanjem zadostil svojemu občutku za pravico. Doseči hoče samo svoje avtentično bivanje brez vsakega zunanjega ali notranjega pritiska. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.