Magazin > Film & Glasba & TV
96738 ogledov

Naš igralec pred začetkom snemanj umrl, film sedaj prihaja v kina!

Peter Musevski Anže Petkovšek
Prihodnji teden se začne niz predpremiernih projekcij celovečernega filma Pero.

Marca 2020 je odjeknila vest, da nas je v 55. letu zapustil igralec Peter Musevski. Žalostno novico je takrat javnosti sporočil režiser Damjan Kozole, ki je o naši igralski legendi posnel biografski portret.

Film Pero je svetovno premiero doživel na mednarodnem filmskem festivalu v Rotterdamu, sedaj pa svojo kinematografsko pot začenja v Kranju. Tam, kjer so ljudje Perota vzeli za svojega, medtem ko so ga skozi leta občudovali v nepozabnih vlogah na odru Prešernovega Gledališča Kranj. Tokrat Pero prihaja na filmsko platno novega mestnega kina Mojkino, kjer bodo gostili niz predpremiernih projekcij. Prva se bo odvila v torek, 10. oktobra, na Svetovni dan duševnega zdravja.

Ustvarjalci film Pero opisujejo kot poklop življenju, karieri in strahovom Petra Musevskega, ki je nekoč izjavil: "Vse, kar sem posnel, se mi je potem zgodilo v resničnem življenju." Pravijo, da gre za presunljiv film, ki združuje dokumentarno in igrano formo, skozi to pa odpira univerzalne teme žalovanja in spopadanja oziroma sprijaznjenja z izgubo. Kozole je z igralcem skupaj posnel sedem filmov, konec leta 2019 pa sta začela pripravljati nov film o Petru in njegovih strahovih. Žal nista posnela niti enega kadra, saj si je marca 2020 Musevski vzel življenje.

"Najprej sem se odločil, da tega filma ne bo. Vendar sem čutil potrebo, da ga vseeno posnamem. Da se z njim poslovim od Perota. Med nastajanjem filma sem spoznaval, da to ni samo film o Perotu, ampak tudi film o meni in o nas in da ne odhaja samo prijatelj, ampak izginjata tudi družba in svet, v katera smo verjeli," pravi Kozole.

Film na redne sporede kinematografov sicer prihaja 18. oktobra. 
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.