Magazin > Film & Glasba & TV
3452 ogledov

Naš smučarski skakalec izdal že peto pesem, prisluhni mu!

žiga jelar Jure Dobelšek
Vrhunski smučarski skakalec Žiga Jelar predstavlja svojo peto skladbo 'Odpri oči'. Pred poleti v Planici bo naš orel s skladbo zajadral radijske valove, konec tedna pa ga čaka finale svetovnega pokala v smučarskih skokih.

Tako kot cel svet so popolna izolacija, samota, strah in tesnoba tudi Žigo pred dvema letoma močno potolkli. A v tistih težkih časih je le nastalo nekaj zelo dobrega – nova skladba 'Odpri oči'.

Skladba govori o izgubi medsebojnih stikov, topline in živahnosti življenja v tistih prvih mesecih z virusom. In prav vsak od nas se je znašel v novi, nepredvidljivi in težki situaciji, nekateri tudi v veliki stiski. Žiga je zato temnemu izvoru skladbe dodal prepotrebno svetlobo. ''Ko pred seboj ne vidimo konca je težko … a takrat je treba odpreti oči, zaupati vase, se soočiti z nastalo situacijo in ne izgubiti upanja. In to je tudi sporočilo skladbe Odpri oči,'' pravi Žiga Jelar.

Skladbo 'Odpri oči' je Žiga spisal s kitaristom Gašperjem Cankarjem, za končno podobo skladbe pa so odgovorni prekaljeni glasbeniki: Jan Baruca je prevzel produkcijski del, instrumente pa so odigrali Anže Langus Petrovič (bas), Jure Rozman (bobni), Marko Hrvatin (kitara) in Mitja Bobič (klaviature). Skladba je že na voljo za posluh tudi tu: (YT link).

Od malih nog negoval ljubezen do glasbe

Žiga svoje dneve daje vrhunskemu športu: treningi, priprave, tekme in ne nazadnje psihična priprava na skoke in polete ga potrebujejo celega, zato je glasba nekaj, kar je rezervirano za njegov prosti čas. Žigova glasbena pot je tako polna izzivov, ampak po njej stopa s srcem in zato mu volje in zagona ne primanjkuje. Žiga je, poleg vrhunske športne kariere, vse od mladih let negoval in uril tudi svojo ljubezen do glasbe. Pri petih letih je dobil pravo diatonično harmoniko, za katero so ga navdušili Avseniki. In od takrat so instrumenti in glasba del njegovega vsakdana. Zaključil je glasbeno šolo, se naučil igranja kitare, trenutno se uči še klavir. 'Odpri oči' je njegova peta avtorska skladba, njegova želja za (bližnjo) prihodnost pa je izid prvenca in prvi samostojni koncerti.

Komentarjev 1
  • miha.z 08:11 22.marec 2022.

    Bom raje gledal skoke 😀