Magazin > Film & Glasba & TV
15 ogledov

Nasa prekinila Cameronov projekt

Cameron verjame v novo tehnologijo. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Režiserju Jamesu Cameronu se je izjalovil poskus, da bi na Mars poslal 3D-kamero.

Režiser James Cameron, znan po filmih Titanik in Avatar, se je lotil novega projekta. Sodeluje namreč z organizacijo Malin Space Science Systems (MSSS), ki oblikuje in operira s kamerami, ki snemajo vesolje.

Režiser si je želel s 3D-kamero visoke ločljivosti opremiti Nasino vozilo Curiosity in jo poslati na Mars. Po zadnjih poročilih pa je projekt zaustavila Nasa. MSSS tehnologije namreč ne more pravočasno končati in temeljito testirati.

Raziskovalec John Grotzinger je pojasnil, da je organizacija MSSS sicer priskrbela dovršene kamere za misijo, a je žal zmanjkalo časa za testiranje, zato bodo uporabili navadne kamere.

Cameron pa je dodal: "Medtem ko 3D-predvajanje še ne bo možno, sem prepričan, da bo tehnologija v prihodnjih misijah igrala pomembno vlogo. Medtem bodo dobro izkoristili kamere, ki jih že imamo."

Vozilo in ostale dele znanstvenega laboratorija trenutno testirajo v Nasinem kalifornijskem centru, v prihajajočih mesecih pa ga bodo prepeljali v Nasin vesoljski center Kennedy v Kaliforniji, kjer ga bodo konec letošnjega leta izstrelili. Avgusta 2012 bo Curiosity pristal na Marsu, kjer bo na dveletni misiji raziskoval, ali so na Marsu pogoji za življenje.

Film o ogroženem plemenu

Cameron naj bi se sicer trenutno ukvarjal s filmskim projektom o amazonskem domorodskem plemenu, ki mu zaradi gradnje jezu grozi preselitev in celo izumrtje. Pleme Xikrin-Kayapo živi v brazilskem pragozdu ob reki Xingu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.