Magazin > Film & Glasba & TV
54 ogledov

Naslednje leto ne grejo na Eurosong

Nina Badrić Davor Visnjic/PIXSELL
Organizator tekmovanja za izbiro hrvaškega predstavnika za pesem Evrovizije, Hrvaška radiotelevizija (HRT), je danes sporočil, da Hrvaška na Eurosongu 2014 ne bo imela svojega predstavnika.

Kot so pojasnili pri HRT, so se za takšno potezo odločili zaradi težkih gospodarskih razmer in slabih uvrstitev hrvaških predstavnikov na zadnjih nekaj tekmovanjih. Kot javni radiotelevizijski servis HRT skrbi, da je denar od naročnin porabljen čim učinkoviteje. Poleg tega upošteva težko gospodarsko situacijo in tudi kritike javnosti glede finančne upravičenosti nastopa, so zapisali v uradnem sporočilu za javnost.

Neopaženi že od konca 90. let

Dodali so, da so se za premor odločili tudi zaradi slabših uvrstitev hrvaških predstavnikov na Eurosongu v zadnjih letih, čeprav del gledalcev takšne odločitve morda ne bo podprl. Ob tem so spomnili, da Hrvaška pri odločitvi, da svojega predstavnika ne bo poslala na izbor za pesem Evrovizije, ni osamljena.  O tem, ali bodo predvajali sklepni večer Eurosonga 2014, pa se bodo naknadno odločili glede na zanimanje javnosti.

Hrvaški predstavniki se v zadnjih štirih letih niso uvrstili v finale Eurosonga, njihove pesmi pa ostajajo neopažene že od konca 90. let prejšnjega stoletja, ko sta Maja Blagdan leta 1996 in Doris Dragović leta 1999 zasedli četrto mesto. Je pa zadrska skupina Riva leta 1989 kot takratna predstavnica nekdanje Jugoslavije na Eurosongu zmagala s pesmijo Rock Me.

Slovenci se še odločamo

Z vprašanjem, ali se bomo podobno odločili tudi mi, smo se obrnili na organizatorja Eme, RTV Slovenija, kjer so nam povedali: "Ali bo Slovenija sodelovala na Pesmi Evrovizije 2014, bo znano, ko bo sprejet programsko-poslovni načrt za leto 2014. Njegov osnutek bo predvidoma konec novembra obravnaval Programski svet RTV Slovenija." Neuradno pa smo izvedeli, da naj bi se odločali za podoben izbor, kot je bil pred dvema letoma šov Misija Evrovizija.

Komentarjev 3
  • zic 17:41 19.september 2013.

    upam, da bi se to tudi pri nas zgodilo, ker že desetletja mečemo denar skozi okno za ta brezvezen eurosong in naše Eme.

  • ljimonad 17:00 19.september 2013.

    Seveda mi pametni slovenclji bomo spet delali nekakšen šov, katerega pa prepoznajo le avtorji in tistih nekaj senilnežev na RTV, kateri si želijo biti v centrui pozornosti. Namesto da bo že zdavnaj rekli tej bedariji od eurovizije hvala in adijo, ...prikaži več bomo še enkrat več zapravili ne vem koliko denarja od davkoplačevaklcev in plačnikov RTV naročnine, za kaj bol pametnega pa nikoli ni denarja. Hrvati ki imajo pevcev skupin in avtorjev na stotine bodo odnehali, mi pametnjakoviči, kateri spravimo skupaj deset dobrih pevcev pa ne. Žalosten.

  • LJ24 15:45 19.september 2013.

    Pametno iz dveh razlogov, ki veljajo tudi za naše:1. škoda denarja za takšne zadeve2. glasbeniki, ki nastopajo na tem tekmovanju nam naredijo več škode kot koristi s svojimi kvazi skladbicami