Magazin > Film & Glasba & TV
28 ogledov

Našli Hitchcockov film

Alfred Hitchcock Reuters
Na Novi Zelandiji so našli tri od šestih zvitkov Hitchcockovega filma The White Shadow (1923).

Zvitki filma, za katere so bili vsi prepričani, da so za vedno izgubljeni, so bili shranjeni v sefu Jacka Murtagha, zbiralca in raziskovalca filmov. Nova Zelandija je bila v dvajsetih letih prejšnjega stoletja pogosto zadnja država, v katero so prišli najnovejši filmi. Trakove so po zadnji predstavi pustili tam in nanje pozabili. Na Novi Zelandiji so med drugim našli tudi film Upstream Johna Forda iz leta 1927.

Na delu mladi mojster

Gre za približno 30 minut gradiva. "Nismo našli vsega, a s posnetkov se vidi, da je bil na delu bodoči mojster," je sporočila ameriška fundacija, ki se zavzema za ohranitev filmov. Posnetke naj bi 22. septembra premierno predvajali na Beverly Hillyu v ZDA. "Gre za eno najpomembnejših odkritij za vse raziskovalce, kritike in občudovalce Hitchcockovega dela. Le dve leti pozneje je namreč poprijel za režisersko taktirko. Film nam je ponudil priložnost za proučitev njegovih vizualnih in pripovedovalskih idej, ki so bile šele v razvoju," je nad najdbo navdušen David Sterritt, predsednik Združenja ameriških filmskih kritikov.

The White Shadow je britanska nema melodrama o značajsko popolnoma različnih dvojčicah, ki ju je igrala Betty Compson. Hitchcock, takrat star 24 let, je za film napisal scenarij, med njegovim snemanjem pa delal kor asistent režiserja Grahama Cuttsa in kot umetniški direktor. Cutts naj bi z zavidanjem spremljal delo svojega asistenta in mu oteževal delo, pravi Sterritt.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.