Magazin > Film & Glasba & TV
3659 ogledov

Našo pevko med snemanjem spreletaval srh

ditka
1/3
Naša pevka Ditka med snemanjem trpela.

Po tem, ko je pevka Ditka razprodala koncerta ob 3. in 4. samostojnem albumu uglasbene poezije in prihajajoči koncert v Cankarjevem domu, je svojo energijo, čas in znanje usmerila v ustvarjanje videospota z naslovom Naša pesem. Ta je med drugim ustvarjen s pomočjo umetne inteligence, ki je iz besedila pesmi izluščila vizualne podobe.



Gre za poezijo, ki jo je Ditka uglasbila ob 100. obletnici rojstva pesnika Karla Destovnika Kajuha, čigar leto obeležujemo. Ker gre za podobno idejo "boriti se proti zlu", je premiera videospota potekala na prireditvi ob dnevu spomina na žrtve holokavsta.

"Gre za čustveno izjemno močno pesem, ki ji je tako ustrezno dodana tudi video-podoba. Zato so tudi izbrane lokacije bile vsebini primerne. Snemanje kadrov v zaklonišču je bilo na trenutke strašljivo. Tema, tišina, hlad, ozke trde kovinske postelje … Ko sem pomislila, da bi se v trenutku znašli tu zaradi nemira na površju, me je spreletel srh," je Ditka povedala za Žurnal24 in dodala: "Tudi snemanje kadrov v rovu rudnika je prineslo posebna občutja. Tišina in tema tam sta se mi zdeli drugačni kot v zaklonišču. Bolj pomirjajoči kot strašljivi. Tegoba, ki se je pojavila, pa je bil mraz. V jami je stalna temperatura nekje med 7 in 10 stopinj, ki pa se je na jesenski dan ob oblačnem in vetrovnem vremenu zdela še precej hladnejša. Prezeblo me je do kosti. Ko smo zvečer zaključili z delom, sem se takoj odpravila v savno, da sem se ogrela."

ditka | Avtor:

Zanimivost videospota so gotovo rekviziti, ki so bili uporabljeni. "Vsi so bili izdelani posebej za to zgodbo, premišljeno, z namenom. V oči gotovo najprej pade črna kitara z lučko. Luč kot simbol upanja. Pa obleka z masko, ki jo nosita varnostnika pred vhodom v zaklonišče. Na maski imata pripet telefon z aplikacijo, ki omogoča vstop v skrivno zaklonišče, samo tistim, ki poznajo kodo. Aplikacija na telefonu je bila ustvarjena posebej za ta namen. Tu so še napisane prošnje ljudi, ki jih pregleduje zlobni lik in vse po vrsti zavrača. Tudi prošnje, ki so bile napisane, se dotikajo aktualne problematike mladih."

Komentarjev 2
  • Pierre 18:41 29.januar 2023.

    To ni Ditka Haberl....niti od blizu...