Magazin > Film & Glasba & TV
50 ogledov

"Ne maram preveč izraza desničar"

Frank Turner Universal Music
Frank Turner. Britanski izštekano-vštekani poet, ki je združil folk in punk, nocoj v Kinu Šiška z The Sleeping Souls.

Kako gresta skupaj folk, ki je popolnoma izštekan, in punk, ki je popolnoma vštekan?
O tem analitično niti ne razmišljam, temveč le ustvarjam glasbo, ki se dobro sliši. S punkom sem odraščal. Prek njega sem se naučil peti in igrati. Trenutno pa me zanima akustična glasba, folk in country, zato je rezultat nekako skupek vsega tega. Imata pa ta dva žanra nekakšno ideološko povezavo, saj gre pri obeh v prvi vrsti za glasbo in skupnost, ne za osebnosti.

Lani ste izjavili, da biti v vašem nekdanjem bendu Million Dead ni bilo zabavno: "Štirje ljudje, ki so se med sabo hoteli pobiti, so se po Evropi skupaj vozili v kombiju." Kako je zdaj drugače z vašo spremljevalno skupino The Sleeping Souls?
Najprej to, da med sabo lažje komuniciramo. Gre za drugačno skupino ljudi. Vsaka skupina ima svojo dinamiko in svojo politiko. Poleg tega smo malo starejši. In ob koncu dneva je to navsezadnje moj projekt; jaz sem šef, in tako je že v osnovi nekaj potencialnih problemov odpravljenih.

Zaenkrat ste izdali pet samostojnih albumov, zadnjega (Tape Deck Heart) lani. Ali pišete in snemate nov material tudi, kadar ste na turneji?
Ja, trenutno delam kup novih stvari, ki jih z bendom med tonskimi vajami tudi preizkušamo. Vznemirljivo je. Že letos se bomo zaprli v studio, nov album pa lahko pričakujete v začetku prihodnjega leta.


Označujete se za klasičnega liberalca v osnovnem pomenu besede in pravite, da so vaša prepričanja sorodna številnim sodobnim liberalcem. Torej ste v političnem smislu pravzaprav desničar? V svetu rock 'n' rolla je to redko ...

Ne maram preveč izraza desničar, ker ima slabšalni prizvok. Verjamem v svobodo vsakega posameznika in to, da ima pravico odločati o svojem življenju. Sem proti prisiljenemu kolektivizmu, ne glede na to, kako se imenuje. Dostikrat se glede politike ne strinjam s svojimi prijatelji, ampak to me ne moti, saj politika ni glavna sila v mojem življenju.

Kdaj in zakaj ste nehali biti "straight edge"?
Straight edge sem bil, ko sem bil še najstnik; to je bilo že kar pred časom. Vegetarijanec sem bil malo dlje, ampak to je bilo vseeno nekaj, za kar sem se odločil, ko sem bil še mlajši, in ne nekaj, kar čutim, da bi moral biti danes.

V Sloveniji boste tokrat nastopili prvič. Ste se morda že kdaj peljali mimo?
V Sloveniji nisem bil še nikoli in se koncerta že zelo veselim. Študiral sem zgodovino Srednje in Vzhodne Evrope, zato vem nekaj o vaši državi. Na turneji žal nimam na voljo toliko časa, da bi lahko preveril še lokalno glasbeno sceno in si ogledal mesta. Upam pa, da bom ustvaril nekaj novih prijateljstev ter spoznal ljudi, ki mi bodo povedali kaj o Ljubljani in Sloveniji.

Zanimivo, kako se vloge lahko zamenjajo – v preteklosti ste nastopali pred skupino Flog-ging Molly, zdaj pa oni nastopajo pred vami.
V Veliki Britaniji je smiselno, da smo se zamenjali, v ZDA pa bi moral najbrž jaz še vedno nastopati pred njimi. Čeprav nihče od nas ni obremenjen z našim "statusom" ali čim podobnim. Zabavno je igrati, še posebej s prijatelji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.