Magazin > Film & Glasba & TV
22 ogledov

Ne šalim se, jaz vas ljubim

Jaz vas ljubim Jaka Babnik, SLG Celje
V Slovenskem ljudskem gledališču v Celju bodo ob 19.30 uprizorili intimno tragikomično igro Jaz vas ljubim, nastalo na podlagi del ruskega pisatelja in dramatika Antona Pavloviča Čehova.

Za dramski opus ruskega pisatelja in dramatika Antona Pavloviča Čehova (1860–1904) je značilna navidez preprosta, skoraj banalna realistična fabula, ki se nenadoma razraste in razvije, skozi posebne usode junakov, v podobo skrajno zapletenega, temačnega, brezizhodnega sveta, kjer je vsakdo vsakomur žrtev in rabelj hkrati.

Delovni naslov Jaz vas ljubim združuje Čehovove enodejanke in dramatizirane kratke zgodbe: enodejanki Medved in Snubač ter odrsko adaptacijo dveh kratkih zgodb Šale in Žalosti. Osnovna ideja združitve Čehovove dramatike in kratke proze je, da bi ustvarili intimno tragikomično igro, ki bi prikazala odlike Čehova kot proznega in dramskega pisca: globoko emotivnost, občutek za človeško trpljenje in prefinjen občutek za komičnost značajev ter situacij iz vsakdanjega življenja.

Za mešanje kratke proze in dramatike se je režiser Nikola Zavišić odločil, ker ima Čehovova kratka proza enako emotivno in tematsko globino kot njegova dramatika. Njegove kratke zgodbe do zdaj še niso bile uprizorjene skupaj z enodejankami, vendar med njimi obstaja zelo logična povezava tako v emocijah kot v komiki. Dramaturška struktura se naslanja  na zgodbo Žalost. V njej kočijaž Jona Potapov vozi svojo kočijo po zasneženem Petrogradu in poskuša z različnimi strankami navezati pogovor, da bi jim razkril bolečino ob izgubi svojega sina, ki mu je pred kratkim umrl. Stranke, ki jih kočijaž prevaža, "odhajajo" v svoje zgodbe in nove dramske situacije.

Cena vstopnice je 15 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.