Magazin > Film & Glasba & TV
32 ogledov

"Nekaj je šlo zelo narobe"

Slovenija 15.04.2014 premiera dokumentarnega filma Maska demokracije - neuspela Saša Despot/Žurnal24
Film, ki ga niso hoteli na malih zaslonih, je našel pot na velika platna.

Zloglasni film Maska demokracije, ki je bil na Planet TV s sporeda umaknjen kar dvakrat, se je minuli teden preselil na velika platna in se zdaj predvaja v Kolosejevih kinematografih.

"Kljub ugledu v Evropski uniji in idilično-pravljični podobi je šlo pri prehodu iz centraliziranega komunističnega režima v demokracijo nekaj zelo narobe," Slovenijo opisuje film režiserja Igorja Prodnika in producenta Tomislava Cegnarja, eden od obiskovalcev, ki se mu po projekciji ni zdelo primerno aplavdirati, tako kot je to storila večina, pa je po premieri v Kinu Komuna dejal: "Bolj kot na dokumentarni me spominja na propagandni film."

Oblak: To je potencialni hit

Medijsko sponzorstvo filma je prevzel Radio 1. Na premieri je bil med občinstvom tudi njegov lastnik oziroma predsednik uprave Infoneta Leo Oblak, ki je prepričan, da je bilo nepredvajanje filma na Planet TV napaka, saj bi bila gledanost že zaradi kontroverznosti visoka, in da je njegov debi na velikem platnu logičen naslednji korak, saj ima izdelek "ne glede na to, kaj si o njem mislimo, potencial uspešnice".

Janše na premieri ni bilo

"Glavnega junaka" tega potencialnega blockbusterja Janeza Janše, ki ga sicer ni na promocijskem plakatu (tega krasijo "negativci" Milan Kučan, Drago Kos, Danilo Türk, Tomaž Ertl in Branka Zobec Hrastar), na premiero ni bilo, je bilo pa tam veliko članov stranke SDS – eden od njih, nekdanji kulturni minister Vasko Simoniti, je imel tudi uvodni govor, v katerem je teorijo zarote iskal tudi v sedmi sili.

V filmu nastopajo komentatorji blizu desni politični opciji, kot so Boštjan M. Turk, Lovro Šturm in Matej Lahovnik, napadenim "zlikovcem" s plakata pa prostora za obrambo niso namenili.

Komentarjev 50
  • gornik 20:42 28.april 2014.

    Kaj je zdaj komunisteki, pojdite v Severno Korejo, tam je za vas pravi komunizem. Delali boste cel dan z motiko , zvečer pa pest riža, potem pa še tri ure političnega govora.To so nebesa za vas , ker vam tukaj ...prikaži večj ne paše.Evropa ni za vas.

  • Žurnalček 17:30 23.april 2014.

    JJ je zlagan .

  • Žurnalček 17:29 23.april 2014.

    Vladek Ustašo , kidaj na svojo Hrvaško in se tam hebi z Bozanićem !