Magazin > Film & Glasba & TV
55 ogledov

"Nekaj kulturnih centrov je, a premalo"

scena 14.05.2010 skupina Niet, intervju, Petkovskovo nabrezje, Ljubljana, foto: Boštjan Tacol
Igor Dernovšek, kitarist in soavtor besedil skupine Niet, o pomenu urbanih kulturnih centrov.

Je pomen urbanih kulturnih centrov danes enak kot v časih, ko ste z Nieti še začenjali?
Pomen je vedno enak – ti prostori so namreč lahko gojišče novih idej in ustvarjalnosti. Glavna razlika je pa v tem, da nas je oblast nekoč, v 80-ih, iz njih venomer izganjala in jih zapirala, zdaj pa jih nekaj le imamo (Metelkova, Kino Šiška, Rog...). Jih je pa še vedno premalo.

Ali takšni prostori lahko preživijo brez podpore države in mesta?
Verjetno težko. Predvsem z veliko entuziazma in prostovoljnega dela, z jasno vizijo, zanimivim programom, dobro razpredeno mrežo zvez s tujino. Glasbeniki smo v delo teh prostorov po mojem premalo vključeni.

Kdaj od skupine Niet lahko pričakujemo kakšen nov izdelek ali nov večji projekt?
Konec lanskega leta smo soustvarili glasbeno gledališko igro Rokovnjači, ki je letos aprila zmagala na Tednu slovenske drame v Kranju, ter izdali istoimenski album. Pred kratkim smo posneli tri nove komade, ki pomenijo začetek dela na novi plošči – ta bo predvidoma izšla prihodnje leto. Prvi singel O gospod, o gospa bomo lansirali prihodnji teden in ga tudi premierno zaigrali v Kinu Šiška.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.