Magazin > Film & Glasba & TV
28 ogledov

Nepredvidljivi Kralj Lear

Kralj Lear Boštjan Pucelj, SMG Ljubljana
Uprizoritev Kralja Leara Williama Shakespearja, kraljevske tragedije in projekta Matjaža Bergerja, bo v Konjeniškem centru Kmetije Košir v Spodnjih Gameljnah ob 21. uri doživela ljubljansko premiero.

Matjaž Berger bo skupaj z umetniško ekipo Learov "blodnjak" gradil od slaboumnega rituala "delitve kraljestva" do najmanjše točke v prostoru, Learovega no-thing, s čimer se bo dotaknil velikih tem, človeške slepote do ljubezni in strahu pred vznikom iz niča.

"Kralj Lear, ki ga postavljamo prav zdaj, je tudi želja iz preteklosti. Je Shakespearjeva najzahtevnejša in za interpretacijo najbolj nepredvidljiva drama. Navdušuje me estetika začetnega Learovega problema, delitev kraljestva, paradoks izsiljene izbire in estetika izpraznjenega sveta, ki nastopi zatem ... Postavitev na lokaciji prostorov nekdanjega srednjeveškega gradu v Klevevžu bo radikalna, fizična, kruta in hkrati intimna. Smo v času, ki ne pozna strasti, strast pa vedno proizvaja življenje in smrt, 'bit in nič'. In živimo čas, ki mu je precej tuja beseda čast. Lear je tudi drama o časti, dostojanstvu. (...) Ves čas se premikam po liniji etičnega in sublimnega," je, kot je zapisano na spletni strani Slovenskega mladinskega gledališča, o predstavi za revijo Ambient dejal Berger.

Cena vstopnice je 15,50 evra, za dijake, študente in upokojence pa 9,50 evra.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.