Magazin > Film & Glasba & TV
43 ogledov

Nesrečni Nesrečniki

Nesrečniki, muzikal EPA
Muzikal. Imetnik avtorskih pravic je prepovedal izvedbo Nesrečnikov v Cankarjevem domu.

Založnik in imetnik avtorskih pravic za muzikal Les Misérables (Nesrečniki) je prepovedal koncertno izvedbo muzikala, ki bi moral biti uprizorjen 21. in 22. oktobra v Cankarjevem domu, ker je Hiša kulture Celje k projektu povabila profesionalce iz Londona in s tem kršila pogodbo.

"Naredili smo veliko napako, ker smo k sodelovanju povabili Londončane in ob tem računali na to, da je slovenski prostor premajhen, da bi založba (Cameron Mackintosh, op. a.) komplicirala," napako priznava vodja projektov v Hiši kulture Celje Gregor
 Deleja.

Ob obletnici posebno strogi

Hiša kulture, poleg Cankarjevega doma koproducent muzikala, je z založnikom sklenila avtorsko pogodbo, ki je predvidela neprofesionalno izvedbo muzikala. "To pomeni, da muzikala ne bi predstavili v celoti, ampak samo delno, česar smo se držali. Poleg tega ne bi smeli nastopiti profesionalni pevci, predvsem pa za to ne bi smeli dobiti honorarja. Orkester in zbor sta neprofesionalna, 70 odstotkov solistov pa je profesionalcev iz Londona (med njimi tudi Paul Monaghan, op. a.), in to jih je motilo," pravi Deleja in dodaja, da z založnikom niso mogli skleniti dodatnega dogovora, "ker so ob 25-letnici muzikala začeli snemati film in je pogoje še zaostril".

Deleja pojasnjuje, da pogodbe za profesionalno izvedbo niso sklenili, ker jim založnik ni želel podeliti pravic. "Poleg tega zahtevajo izjemno visok znesek, za takšno izvedbo pa moraš recimo odkupiti tudi njihove kostume, tudi če je koncertna izvedba, kakršno bi mi pripravili. Za naš kulturni prostor in slovensko produkcijo s slovenskimi kapacitetami je to neizvedljivo," še pravi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.